18 на съд в Харманли заради безредиците в лагера
18 на съд в Харманли заради безредиците в лагера / sxc.hu

18 афганистанци, сред които и трима непълнолетни, застават днес на подсъдимата скамейка по искане на Районна прокуратура-Харманли. Състав на съда ще решава дали да останат в ареста.

За 11.00 ч. е насрочена първата от мерките. Всички са задържани заради участието им в безредиците в лагера в четвъртък.

Според държавното обвинение чужденците са извършили хулиганство, съпроводено със съпротива срещу органи на властта, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост. Установено е, че те са участвали в бунта, като са унищожавали вещи, хвърляли камъни, удряли полицейски служители и са извършвали и други непристойни действия.

До момента са извършени огледи и са разпитани полицейски служители. Обстановката в лагера е спокойна тази сутрин. По информация на директора Димитър Захариев започва преброяване на настанените бежанци, за да се установи точният им брой.

Афганистанецът, запалил българското знаме, остава в ареста

Вчера в Харманли бяха докарани фургони, в които ще бъдат настанени мигранти в граничните райони. Все още обаче не се съобщава колко точно ще бъдат извадени от лагера в Харманли, за да бъдат преместени по границата. Това обясни пред Дарик началникът на Центъра в града Димитър Захариев.

Най-вероятно фургоните са за центъра в Любимец, който е от затворен тип и е под ръководството на МВР.

Междувременнно Специализираният съд остави 20-годишният Бахир Янурал, запалил българското знаме, в ареста. Афганистанецът беше задържан в лагера в Харманли преди два дни по време на избухналите безредици.

20-годишен афганистанец запалил националния флаг в Харманли

Двама полицаи разказали, как младежът свалил знамето от пилон, стъпкал го и след това го хвърлил в горящ огън. Прокуратурата смята, че ако Ярунал е на свобода, може да извърши друго престъпление. Освен това той е и обществено опасен. На 22 ноември му e отказан статут на бежанец и именно за това той може да се укрие.

Прокуратурата твърди, че младежът е влязъл у нас нелегално. Опитал се да мине и границата със Сърбия, за да стигне до Франция, но бил заловен. Освен това той хвърлил и камък срещу полицай.

Защитата твърди, че той свалил знамето, за да го опази. Освен това младежът вече имал и адресна регистрация в Суходол. Според служебния адвокат, след като Ярунал не е осъждан, няма как да се предположи, че ще извърши друго престъпление.