Църква и училище изгоряха в Тополовградско, две жертви взеха пламъците
Църква и училище изгоряха в Тополовградско, две жертви взеха пламъците / netinfo

Църква, училище, къщи и кметства изпепели пожарът в бедстващите тополовградска и свиленградска общини. Десетки хора останаха без покрив. Огнената стихия, която през нощта навлезе в 5 села, взе две жертви и обхвана 60 квадратни километра гори, треви и храсти. Пожарът е локализиран.

75-годишен мъж и 73-годишната му съпруга загинаха, след като пламъците на бушуващия в региона пожар обхванаха село Присадец. Жената се е опитвала да извади съпруга си от къщата. Телата им останаха в руините до сутринта, тъй като достъпът на полицията до останките от къщата беше невъзможен.

Опожарени са кметствата в селата Филипово и Присадец. Във Филипово е изгоряло и училището, изпепелена е и църквата в Присадец, констатира разпоредената от областния управител на Хасково проверка в бедстващия тополовградски регион. 3 обитаеми къщи са унищожили пламъците в село Радовец, изгоряли са още 15 сгради, част от тях необитаеми.

Пожарът във Филипово тази нощ е изпепелил 6 обитаеми и 3 изоставени къщи. В селото са изгорели и 19 селскостопански сгради.

33 къщи и 87 селскостопански постройки са опожарени в село Присадец. 15 от опожарените къщи са били необитаеми. 5 къщи са изгорели и в свиленградското село Варник. В пламъците са загинали и десетки животни, изгорели са и складирани в селата въглища и дърва. На хората останали без покрив са осигурени подслон, храна и вода.

Пожарът е локализиран, съобщи за Дарик началникът на хасковската областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Николай Вълчев. Бедственото положение в общините Тополовград и Свиленград обаче не е отменено.