/ БГНЕС
ДПС подкрепя диференциацията на ДДС да не е табу, т.е. единната ставка да не е табу, заяви в "Панорама" зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. "Ниските преки данъци и малко по-високи косвени данъци отговарят на структурата на българската икономика", обясни той.

Карадайъ, Пеевски и Цонев предлагат 9% ДДС за бебешки млека, пюрета и памперси

Той припомни, че през 2008 година Световната банка е дала на България награда за най-добре реформирана данъчна система, защото отговаря на структурата на българската икономика.

"От тогава до сега ние подкрепяме тезата, че ДДС не трябва да се пипа и ставката трябва да е единна. От друга страна, обаче от 2007 ние сме член на ЕС и като погледнете само България и Дания имат единна ставка, всички други имат множество диференцирани ставки.

ДДС падна на 9% за ресторанти, хотели и книги

Ние не можем да направим множество диференцирани ставки, поради фискална причина. 12 млрд. почти влизат в бюджета от ДДС. От преките данъци влизат общо по-малко от половината от приходите от ДДС. По-малко от 5,5 млрд. лева. Диференцията на ДДС, ако се извърши, както е в Германия, ние нямаме отговор какво правим с фиска", каза Цонев.

"Има сектори, определени групи стоки, за които можем да направим тази крачка да диференцираме данъка", обясни Цонев. "Свалянето на ДДС за ресторантите трябва да е временна мярка, но за книгите, памперси, детски стоки трябва да е за постоянно, защото няма голямо отражение върху фиска", уточни Цонев.

"Ние сме убедени, че колкото по-малко държавата участва в икономиката, толкова по-добре, но има сектори и пазари, в които държавата трябва да се намеси, за да оправи изкривяванията там.

Цонев: Г-н президент, дайте критиката в скоби, отпред съгласието

Един такъв пазар е петролния. Това е причината да подкрепяме създаването на държавни бензиностанции. Така ще може да се изправят недъзите на този пазар и да се прекратят всички картелни споразумения в сектора", каза Цонев..

Цонев разкри и какво е имал предвид, когато в предишното си гостуване в предаването заяви, че свободата на словото може да се ограничи по време на извънредното положение.

"Нито аз, нито моята партия някога сме мислели, че свободата на словото може да бъде институционално ограничена изобщо. Аз изразих мнение, че кризата налага някои права да бъдат ограничени.

Дори, ако се налага, да замълчиш, за да спасиш човешки живот, и ако това е ограничение, добре е да го приемеш", разтълкува той думите си от преди месец и половина в същото студио, заради които беше атакуван.

"Продължавам да смятам, че самоограничението в период на такава тежка, здравна криза е много важно. Добре ли беше всички, които ползвайки свободата на словото, не се самоограничиха, и призоваваха да ходим по улиците?

Томислав Дончев: Няма нужда от промяна на данъчния модел

Кой от тях облече един скафандър и да влезе в едно интензивно отделение и да види как хората умират?
", възмути се Цонев. "Не само как умират - да види как се мъчат. И да излезе и да продължава да призовава хората - ама моля ви се, това е един обикновен грип, ама пуснете хората да изградят стаден имунитет, ама мерките са излишни... Кой?

Какво стана в Швеция със стадния имунитет? Какво стана в Испания, във Великобритания със стадния имунитет?", изреди негативните примери депутатът от ДПС. "Ограничението на свободата на словото аз го разбирам само като самоограничаване, когато си преценил самият ти, като общественик, като фактор, чийто глас се чува, че би би било от полза да замълчиш", коментира Цонев. Той беше категоричен, че за някои този момент не е дошъл и няма никога да започне, защото е въпрос на морал, съвест и отговорност.
БНТ