/ Правителствена информационна служба
"Несправедливо е хората, които получават по-големи приходи, да бъдат наказвани за това. Те и в режим на плосък данък плащат повече", заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР. По думите му няма нужда от промяна на данъчния модел.

"В годините назад тази система, с някои леки корекции, е доказала, че работи. В благоприятни години стимулира икономическия растеж и чуждестранните инвестиции. Има максима, че ако нещо работи, не го пипай. Според мен тук експерименти не трябва да бъдат правени", категоричен беше вицепремиерът.

Евгений Иванов, КРИБ: Ако сменим данъчната система, ще влезем в хаос

Решението за намаляване на ДДС за ресторантьорите Дончев определи като спорно, взето след много спорове. 

"Аз бях против, защото дава шанс за рестартиране на дебата за промяна на данъчната система и лавинообразни искове за диференцирани ставки по ДДС за различни видове стоки и браншове", обясни той и уточни, че това е временна мярка за подпомагане на ресторантьорския бизнес.

Коя система на данъчно облагане е най-справедлива?

"Това го доказва интересът към нея. Тази мярка ще работи толкова, колкото е необходимо. На първо време до месец септември, защото подозираме, че икономическите трудности след пандемията тепърва предстоят", каза Дончев.

"Предложението, както беше наречено за държавни бензиностанции, е с основна цел да бъдат осигурени допълнителни количества в данъчни складове, притежавани от държавата, което ще помогне пазарът на горива да стане и по-либерален, и по-конкурентоспособен. това е напълно в синхрон с европейската политика в сферата на енергетиката", заяви Томислав Дончев.

Николай Василев: Намаляването на ДДС ставката беше голяма грешка (ВИДЕО)

По думите му повече данъчни складове ще даде повече шансове за малки и големи продавачи на горива да участват на пазара и той да бъде по-конкурентен: "По-конкурентен пазар означава по-ниски цени за потребителите". Според него дали ще има държавни бензиностанции за продажба на горива на дребно не е най-важното.
БНР