"Основен приоритет на основните работодателски организации у нас досега винаги е било запазването на данъчната система в страната. Ние прекрасно знаем защо работи икономиката, на каква данъчна база е стъпила и винаги сме настоявали това да продължи", обяви главният изпълнителен директор на КРИБ Евгений Иванов в ефира на предаването "Плюс-Минус" по NOVA. Коментарът след новините".

Работодателите у нас изразиха подкрепа на настоящата данъчна система у нас. Те алармираха в декларация, че промяна в нея би довела до сериозни проблеми.

"Тази година решихме, че това е даденост и не го включихме в годишната си декларация. Виждате, че злото няма почивен ден. Гласовете досега бяха от опозицията, социалистите, някои провалили се вицепремиери. Страшно стана, когато държавният глава се намеси и защити своята партия. Той застана на страната на тези, които искат у нас нещата да не вървят, защото сменяйки системата, нещата ще влязат в период на хаос, в който дивиденти могат да имат само тези, които искат нещата да не вървят", смята Иванов.

Той е категоричен, че от АОБР знаят как се прави икономика и не могат да приемат съвети от "хора, които не знаят къде се продава хляб и колко струва, защото цял живот са били на столова".

"Икономика се прави от хора, които ежедневно се занимават с икономика и са доказали, че там им е мястото", добави той.

Иванов разкри, че преди 2008 година от името на КРИБ, пряко е участвал в разговорите със Сергей Станишев и с Йордан Цонев от ДПС.

"Успяхме да ги убедим, че когато слезем под нивото на най-евтината офшорка, тя е 11% за тогавашния период, и въведем плосък данък от 10%, всичките изнесени навън активи ще се върнат в България. Така се и случи. В първото тримесечие приходите скочиха с около 30%", обясни Иванов. Според него, страхът на работодателски организации е, че този период ще се върне.