ЦИК обяви разпределението на мандатите на българските представители в Европейския парламент.

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров, Искра Михайлова-Копарова от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС се отказаха от място в Европейския парламент. Това бе обявено на заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) тази вечер. 

Вижте кои имена се спрягат за новите български евродепутати

Джевдет Чакъров беше водач в листата на ДПС в изборите за представители на България в Европейския парламент, а Искра Михайлова беше трета. Росен Желязков  беше водач на евролистата на ГЕРБ-СДС.

В Европейския парламент България ще има 17 мандата. С най-много евродепутати ще бъде ГЕРБ-СДС - петима, по трима ще имат ДПС, „Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ), “Възраждане”, "БСП за България" - два мандата, едно място в ЕП ще имат от “Има такъв народ”, предвижда прието решение на ЦИК на днешното заседание. 

На 9 юни българските граждани избираха 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представители в Европейския парламент. Това е петият парламентарен предсрочен вот и той съвпадна с провеждането на евровота. В историята на България двата вида избори се състоят едновременно за пръв път.

Утре предстои ново заседание на Централната избирателна комисия - на което ще стане ясно окончателното разпределение на мандатите и в българския парламент. За да разберем имената на 17-те евродепутати - ще трябва да изчакаме до петък, а неделя, на 16-и юни, е денят, в който ще знаем окончателно и кои ще са новите 240 депутати в 50-ото Народно събрание на България.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНТ, Ирина Евгениева/БТА, nova