ЦИК: Няма основание за отлагане на балотажа, гласуваме на 1 ноември
ЦИК: Няма основание за отлагане на балотажа, гласуваме на 1 ноември / снимка: БГНЕС, архив
ЦИК: Няма основание за отлагане на втория изборен тур
82580
ЦИК: Няма основание за отлагане на втория изборен тур
  • ЦИК: Няма основание за отлагане на втория изборен тур

Няма основание вторият тур на местните избори да не се проведе в неделя, а да се отложи за 8 ноември, както предлага БНБ. Това заяви за Дарик говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Държавната печатница поиска отлагане на балотажа

„Писмото вчера е дошло, незабавно е реагирано от ЦИК до всички институции. Това, което беше предложено от печатницата, беше вторият тур да бъде на 8 ноември с оглед процеса на отпечатване на бюлетините за втория тур, свързан с потвърждаване на предпечатните образци. Но към 17.30 ч. вчера 90% от бюлетините за втори тур бяха утвърдени, така че няма причина, няма и правно основание, вторият тур да бъде на дата различна от 1 ноември”, обясни Нейкова.

Втори тур на изборите за местна власт да се проведе на 1 ноември

По-рано днес стана ясно, че от печатницата на БНБ са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, парламентарния шеф Цецка Цачева, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев с молба вторият тур на местните избори да се проведе не на 1 ноември, а седмица по-късно - на 8 ноември, поради невъзможност за отпечатване и доставяне на бюлетините в срок.

Аргументът на печатницата на БНБ е, че има голямо забавяне при предоставяне на утвърдените от Общинските избирателни комисии образци с партиите и имената на кандидатите за втори тур. Такива трябва да има и за общински, и за районни, и за кметове на кметства.

В 1128 населени места ще се проведе балотаж

Вчера стана ясно, че общо в 1128 населени места ще се проведе балотаж. В 970 от тях изборът ще е за кмет на кметство, в 25 - за районен кмет - в София, Пловдив и Варна и в 133 за кмет на община.