Втори тур на изборите за местна власт да се проведе на 1 ноември
Втори тур на изборите за местна власт да се проведе на 1 ноември / снимки: БГНЕС

Няма причина втори тур на изборите да не се проведе в законоустановения срок - на 1 ноември 2015 г. Това каза на извънреден брифинг в Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева, председател на ЦИК. Решението е взето след среща днес на ръководството на ЦИК с вицепремиера Томислав Дончев и представители на администрацията на Министерския съвет, печатницата на БНБ и други институции с отношение към изборите.

Държавната печатница поиска отлагане на балотажа

То е след получено от печатницата на БНБ писмо в ЦИК, адресирано още до председателя на Народното събрание, министър-председателя и всички останали институции, в което те изразяват опасение, че срокът, който им се предоставя за отпечатване на бюлетините за балотажа е много кратък и не отговаря на заложения в договора с Министерския съвет. По тази причина от печатницата на БНБ са предложили вторият тур на изборите да се проведе на 8 ноември 2015 г.

Втори тур на изборите за местна власт да се проведе на 1 ноември
netinfo

Втори тур на изборите за местна власт да се проведе на 1 ноември
netinfo

Председателката на ЦИК обаче мотивира решението на комисията с това, че към настоящия момент от всички необходими 1128 бюлетини за отпечатване (133 за кметове на общини, 25 за кметове на райони и 970 - за кметове на кметства) - 1100 вече са утвърдени за печат, като включително и Столична община е утвърдила своите бюлетини. Остават само 28 бюлетини за утвърждаване, като известна част от тях са блокирани, каза Алексиева.

„Печатниците работят на пълен оборот. ЦИК продължава да следи този процес и няма проблем за произвеждане на втори тур на изборите на 1 ноември”, увери тя. „Струва ми се, че печатницата се е притеснила заради темпът на утвърждаване на образците. Защото този темп не е постоянен. В един момент има пик, в следващия спад. Към днешна дата сме спокойни, защото остават само още 28 бюлетини”, коментира още Алексиева.

В 1128 населени места ще се проведе балотаж

Председателят на ЦИК посочи, че всички Общински избирателни комисии вече са предали документите си в ЦИК. В момента пред комисията има две задачи - да извърши повторна проверка на гласуването от националния референдум, за да обяви официалните резултати от него в законовия петдневен срок, и втората - да подготви произвеждането на втори тур в изборите за кметове - на общини, на райони и на кметства, обясни Алексиева.

Втори тур на изборите за местна власт да се проведе на 1 ноември
netinfo