Четири дисциплинарни наказания за контакт с Красьо Черния
Четири дисциплинарни наказания за контакт с Красьо Черния / снимка: Sofia Photo Agency

Висшият съдебен съвет наложи дисциплинарни наказания на нови четирима магистрати за контакти с Красимир Георгиев от Плевен, известен като Красьо Черния. Това са заместник окръжният прокурор на Пазарждик Ангел Панков, съдията по делото "Борилски" Милчо Ванев от Великотърновския апелативен съд, бившият председател на Шуменския районен съд Тодор Тодоров и бившият окръжен прокурор на Бургас Ангел Ангелов. Миналата седмица ВСС наказа първата група магистрати за контакти с Красьо Черния.

ВСС освободи от длъжност заместник окръжния прокурор на Пазарждик Ангел Панков и той става редови прокурор. В периода 4 юни - 17 юни 2009 г. Панков е разговарял 19 пъти с Красьо, като в деня на конкурса, 17 юни, разговорите са били девет. Същия ден ВСС е избирал шеф на Окръжна прокуратура-Пазарджик, а Панков е бил един от кандидатите. Пред дисциплинарния състав Панков обяснил, че телефона ползвала съпругата му.

Вторият наказан е съдията по делото "Борилски" Милчо Ванев. Той бе заместник-председател на Великотърновския апелативен съд, но след избухването на скандала подаде оставка като административен ръководител и остана само съдия. Той разговарял 66 пъти с Красьо Черния в периода 29 април - 10 юни 2009 година. Като причина за разговорите си посочил тежкото здравословно състояние на баща му, за когото търсил помощ. ВСС го понижи в ранг за срок от 2 години.

Третият наказан е бившият председател на Районен съд-Шумен Тодор Тодоров. Той е кандидатствал за председател на Окръжния съд в града, но заради скандала с Красьо изборът бе отложен. Тодоров си признал за срещи с лобиста, разговаряли именно за ходатайство пред ВСС. Въпреки че констатира тежко нарушение на Етичния кодекс, ВСС само го понижи в ранг за срок от 2 години.

Четвъртият наказан е Ангел Ангелов, който бе избран за окръжен прокурор на Бургас. След избухването на скандала с Красьо, той също подаде оставка като административен ръководител и остана редови прокурор. И Ангелов бе понижен в ранг за срок от 2 години.