Ц. Томов: Целта на реформаторите е единен политически субект, но за това е нужно време
Ц. Томов: Целта на реформаторите е единен политически субект, но за това е нужно време / снимка: БГНЕС, архив
Ц. Томов: Целта на реформаторите е единен политически субект, но за това е нужно време
69042
Ц. Томов: Целта на реформаторите е единен политически субект, но за това е нужно време
  • Ц. Томов: Целта на реформаторите е единен политически субект, но за това е нужно време

Вратата пред „Синьо единство" не е затваряна в нито един момент, коментира пред Дарик социологът Цветозар Томов, който е член на гражданския съвет на Реформаторския блок.

Той уточни, че въпросът за листите за предстоящите евроизбори догодина не е обсъждан в гражданския съвет.

Според него обаче най-разумното решение, което може да вземе блокът е водач на листата с кандидати за евродепутати да бъде ново поколение политици.

„Синьо единство може да се присъедини по-нататък, но процесът на сформиране на сегашната коалиция приключва в четвъртък. С приемането на коалиционното споразумение, независимо от това колко партии ще го подпишат, гражданският съвет става основен ръководен орган на Реформаторския блок", добави Томов.

Той призна, че се е включил в блока с голяма доза скептицизъм.

„Само след пет месеца обаче мога да кажа, че участвам в реализацията на уникален политически проект. Без подобна революция в партийното строителство, злоупотребите с власт в България няма да се прекратят. Реформаторският блок ще се яви сам на избори - ако този резултат е достатъчно значим, за да има Реформаторският блок силно влияние върху следващото правителство, блокът ще иска това правителство да е реформаторско. Трябват още доста знаци от страна на ГЕРБ, за да говорим за каквото и да е сътрудничество", добави той.

По думите му стратегическата цел на Реформаторския блок е изграждането на единен политически субект.

„Създаване на коалиция е първата крачка - да се направи това по-рано означава да се сложи каруцата пред коня, хората не са готови. Единен субект от 6 различни партии в момента е като да се иска от една бременна във втория месец жена да роди здраво дете тутакси. Това не може да стане, преди да има достатъчно силни интегративни връзки", каза още Томов.

Според него интересите на блока са да покаже на българския народ, че е в състояние да представи на сцената нова генерация политици.

„И г-жа Кунева, и г-жа Нейнски имат европейски биографии, които им дават правото да кандидатстват, включително да са водачи на листите. Решението ще бъде принципно. При всички положения блокът трябва да извади нови политици на сцената", добави Томов.

По думите му най-разумното решение, което може да вземе блокът, е нов политик да бъде водач на тази листа.