/ iStock/Getty Images
От 31 май 2021 г. България вече е в списъка на Чехия на държави със среден риск от заразяване с COVID-19, което премахва някои от ограниченията при влизане на български граждани на територията на страната, съобщиха от МВнР.

Пристигащите от България е необходимо предварително да попълнят и изпратят онлайн електронен формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form). Необходимо е също да се представи при пристигане в Чешката република PCR тест, направен не повече от 72 часа преди това или антигенен тест, не повече от 24 часа преди влизането на територията на страната. Изискването за антигенен или PCR тест не се отнася за пристигащите с индивидуален транспорт пътници от България, но се отнася за онези, които идват с обществен транспорт – влак, самолет автобус.

След тежката пандемия: Чехия бавно разхлабва мерките

До 5 дни след пристигането си в Чешката република, пристигащите с индивидуален транспорт следва да направят антигенен или PCR тест. Няма задължение за самоизолация, докато излезе резултатът от направения на чешка територия PCR тест. 
 
Посоченият електронен формуляр на пътуващия може да бъде открит ТУК.
 
Чехия отваря границите си за ваксинирани туристи от шест държави

Продължават да важат изключенията от горните правила за работниците в международния транспорт и за трансграничните работници. 
 
Изключение от ограничителните мерки за влизане в Чешката република е в сила и за граждани, които са били ваксинирани против COVID-19 в Чешката република при изминали най-малко 22 дни от извършената първа ваксинация. За такива граждани единственото задължение преди завръщане в Чешката република е предварително да попълнят и изпратят онлайн електронен Формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form). За тях вече не важат останалите задължителни ограничителни мерки при влизане в Чешката република. Считано от 15.05.2021 г. това изключение важи и за граждани, които са били ваксинирани в Германия, Австрия, Словакия, Полша, Унгария или Словения.