/ iStock/Getty Images
Съдът в България отказа да екстрадира украинския доброволец Дмитрий Трофимчук по искане на Беларус. Това съобщи пред Радио "Свобода" неговият адвокат и потвърдиха от пресслужбата на съда, предава Укринформ.

Според съдебното решение беларуските власти не могат да осигурят спазването на човешките права в затворите. Съдът също така не може да разчита на писмени обещания от Минск, че Трофимчук няма да бъде подлаган на жестоко, нечовешко или унизително отношение след екстрадирането му и че няма да бъде подложен на насилие и изтезания, се казва в мотивите на съда.

Трофимчук беше освободен от ареста и вече е при семейството си.

38-годишният Трофимчук беше задържан през ноември 2022 г. при опит да влезе в България от Румъния: оказа се, че Интерпол го издирва по искане на Беларус. Трофимчук беше придружен от съпругата си и трите си деца. Домът им в Украйна е разрушен при бомбардировка в началото на войната.

Трофимчук е арестуван и задържан под стража. След това в няколко български града се проведоха акции в негова защита. Според протестиращите Трофимчук събира хуманитарна помощ за Украйна, а обвиненията срещу него са скалъпени.

Беларуските власти твърдят, че през 2011-2012 г. Трофимчук е бил в организирана престъпна група, която незаконно е получавала лични и банкови данни на граждани на 84 държави. Официален Минск твърди, че с помощта на тази информация са извършени 160 000 транзакции на стойност около осем милиона долара в онлайн магазини.

Трофимчук отрича да е извършил нещо незаконно. Според негови близки той дори не е знаел, че се издирва.

Международни наблюдатели свидетелстват за репресии срещу опозиционери в Беларус, масови задържания и арести на беларуски граждански активисти и журналисти и нарушения на правата на жените в страната. През 2021 г. САЩ и ЕС наложиха санкции на Беларус за нарушения на правата на човека и "брутални репресии срещу цивилното население" след потушаването на масовите протести срещу резултатите от президентските избори през 2020 г.

След руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. ЕС, САЩ и други страни наложиха нови санкции срещу Беларус заради помощта, предоставена от страната на Русия.
Агенция "Фокус"