Десетки милиарди помощи отпусна правителството на Великобритания
Десетки милиарди помощи отпусна правителството на Великобритания / IStock
Подозират българи в злоупотреба със средства, предназначени за помощи за справяне с последиците от коронавируса във Великобритания, става ясно от публикация на кореспондента на „24 часа” Павлина Трифонова.

Близо 5800 арестувани в Китай за престъпления, свързани с COVID-19

„Имаше одит на една от програмите и наистина ставаше въпрос за отклонени неправилно средства за над 26 млрд. паунда. Смята се, че става въпрос за организирана престъпност", обясни пред NOVA Павлина Трифонова.

"Помощите се отпускат на юнашко доверие. Хората и фирмите пращат декларации. Има система, която позволява това да стане онлайн. Проверките не могат да бъдат направени в момента, в който кандидатстваш. Много се изкушават да казват, че не работят, а всъщност не е така. Това е лесно доказуемо. Тук действа електронно правителство и може да се намерят проверки в реално време.

€ 3 млрд. отделя Москва за борба с коронавируса

Презумцията за невинност е застъпена много силно. В България има презумция за виновност. Ако обаче те хванат, те чака много строги наказания. Българите може дори да бъдат екстрадирани”, обясни за NOVA Трифонова. 

По думите й ситуацията с коронавируса се влошава. Новите случаи само за ден са 17 000, а на починалите - 148. „Вероятно ще се наложи национална блокада. Има градове, особено студентските, които са под блокада. Полицията на няколко пъти прекрати купони на младежи”, поясни тя.