Борис Джонсън
Борис Джонсън / Gulliver/Getty Images
Британското правителство засили мерките за борба с коронавируса, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Британският премиер Борис Джонсън обяви за въвеждането на нова тристепенна система на ограничения заради коронавируса, която ще действа на територията на Англия.

Според степента на заразяване с коронавируса районите в Англия ще бъдат означавани като зони с "нисък", "повишен" и "много висок" риск, което ще определи и мерките, които ще се въвеждат на местно ниво.

Новите мерки включват затваряне на част от пъбовете на фона на бързите темпове на разпространение на коронавируса в Англия. Ще бъдат затваряни пъбовете и баровете в районите с "много висок" риск. Към настоящия момент единствената зона с "много висок" риск е районът на Мърсисайд, като там също така ще спрат работа фитнес салоните, развлекателните центрове и казината, обяви премиерът. Ограниченията ще влязат в сила от 14 октомври.

"Трябва да действаме, за да спасим животи", каза Джонсън пред парламента, като подчерта, че не иска нова национална карантина.

"Ако позволим на вируса да вилнее, то простата математика показва, че ще регистрираме не само ужасен брой на смъртните случаи, а и че нашата здравна система ще бъде връхлетяна от неконтролируема втора вълна на Ковид-19, заради която нашите лекари и медицински сестри просто няма да могат да лекуват страдащите от други заболявания", изтъкна Джонсън.

Най-скорошните данни за разпространението на вируса показват, че то е много голямо в Северна Англия и в някои южни райони, заявиха британските здравни власти.

Великобритания регистрира днес нови 13 972 случая на заразяване с коронавирус. Вчера те бяха 12 872. Смъртните случаи от вируса днес са 50.
Борис Джонсън заяви, че има признаци на надежда за появяването на ваксина срещу Ковид-19, но в същото време предупреди, че Великобритания трябва да гледа реалистично на случващото се и да не приема за даденост появата на ваксината.
БТА