/ пресцентър, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и гръцкият му колега Константин Караманлис декларираха взаимен интерес от продължаване на проекта за създаването на железопътен коридор „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“.

Борисов обсъди газовите доставки с посланика на САЩ в Гърция

Двамата министри участват в Четвъртата среща на върха в Солун. Форумът събира за пореден път представители на правителствата и индустрията от региона и света, съобщиха от транспортното министерство.

пресцентър, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Министър Желязков подчерта, че през 2019 г. двете държави са постигнали напредък в преговорите за мултимодалния коридор, като в същото време българската страна предлага среща с новия състав на гръцкото правителство.

Борисов разговаря с Мицотакис на срещата на върха (ВИДЕО)

В рамките на дискусиите за подобряване на свързаността чрез инфраструктурата, министър Желязков посочи, че към момента между големите градове в региона са изградени ефективни пътни връзки. По думите му в същото време някои железопътни участъци липсват, а съществуващи трасета се нуждаят от модернизация.

Борисов от Солун: Не пипаме данъци (ВИДЕО)

България активно работи за подобряване на свързаността със съседни държави, припомни Росен Желязков. „Освен продължаващото строителство на автомагистрала „Струма“, основни инфраструктурни проекти са модернизацията на жп и пътната връзка със Сърбия и жп линията до Северна Македония. Продължават разговорите с румънската страна за израждане на нов мост при река Дунав“, каза още той.

Министър Желязков постави въпроса за намаляване на времето на преминаване през граничните пунктове в региона. Той се обяви за използване на ново поколение услуги, за да бъдат ускорени транспортните процеси.