БСП предлага изборен праг за общински съветници
БСП предлага изборен праг за общински съветници / netinfo
Избирателите да имат право на една преференция при гласуването за общински съветници наесен, предлагат с промени в закона за местните избори депутатите от левицата. На днешното си редовно заседание социалистите се отказаха от първоначалното си намерение предпочитанията да бъдат две.

За да бъде преместен напред, предпочитаният в листата кандидат трябва да е събрал най-малко толкова гласове, колкото са необходими за един мандат в дадената община, предлагат от левицата.

„Цената” на един мандат да бъде избирателната бариера, искат социалистите. Тя се определя като се раздели броят на гласувалите в даден район на броя на мандатите в съответния общински съвет.

Ако например цената на един мандат за дадено населено място е 100 000 гласа, партиите и независимите кандидати, които не успеят да съберат толкова гласове, няма да получат място на общински съветник. Т.е. ако за БСП в даденото населено място са гласували 280 хиляди души, а за земеделците 80 хиляди, последните няма да вземат мандат, а социалистите ще получат три. Така според левицата, ако бариерата за избор на общинар е 100 000 гласа, толкова ще са нужни и за преместването на предпочитан кандидат нагоре в листата.

Депутатите от Коалиция за България предлагат също така да се въведе изборност на кметовете в населени места с над 100 жители, вместо сегашните 250 души.

Социалистите промениха и първоначалното си предложение за прилагане на принципа на уседналост, като вместо една година, кандидатите за изборна длъжност или избирателите трябва да са пребивавали по постоянен или настоящ адрес в страната най-малкото 10 месеца преди датата на вота.