/ БГНЕС
БСП няма да подкрепи втория мандат, но е в готовност да посредничи за третия мандат. Това заяви  изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров на брифинг.

По думите му те не са давали заявка да го получават, но независимо кой го получи, те ще участват в разговорите с мандатоносителя. "Там не трябва да има предварителни ограничения, а разговорът да се води с всички.

"Този мандат е кризисен, надпартиен, и трябва да се опита да се реши с общи усилия", посочи още той. Гуцанов допълни, че когато той бъде връчен, независимо на коя партия, Националният съвет ще се събере и ще се произнесе дали да се водят разговори с ГЕРБ и ДПС. "Да се направи кабинет на анционалното спасение би би било много добре за решаване на настоящата ситуация", посочи още Гуцанов.

По-рано от ГЕРБ също заявиха, че няма да подкрепят "при никакви условия" втория мандат.

ГЕРБ: Няма да подкрепим втория мандат при никакви условия

По думите на Зафиров, в момента върви процес на консолидация както в БСП, така и в лявото политическо пространство като цяло.

Зафиров посочи, че се изпълняват решенията на Националния съвет, тече и подготовка за събора на Бузлуджа в края на юли, който според него ще бъде "най-големият" досега. Върви диалог с други леви партии и се очаква меморандум за взаимодействие преди него.

Той даде пример, че са се вдъхновили от левицата във Великобритания и Франция в парламентарните избори и смята, че такова обединение като модел е възможен и в България.

Борислав Гуцанов от БСП посочи, че не е нормално парламентът да се събира само на изслушвания. Той посочи за приоритет за замразяване на преговорите за продажба на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна, тъй като, според тях има проблем с шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

БСП иска замразяване на преговорите с Украйна за продажба на оборудването от АЕЦ „Белене“

Той изрази очакване, че ще получат подкрепа в Народното събрание, като подчерта, че не поставят под съмнение да заработят седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Друг проблем е усвояването на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост - Гуцанов посочи, че едва 10% са били усвоени миналата година по времето на служебния кабинет.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня