БСП избра изцяло ново ръководство на Градската организация на партията начело с Диана Тонова. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на партията.

„Дългоодумваните процеси в градската организация на БСП приключиха с днешната конференция. Партията се произнесе след провеждането на конференции във всичките райони на София. Днес партийните членове на конференцията, които са 147, избраха новото ръководство на Софийската организация на БСП. За председател на Градския съвет избраха Диана Тонова, а за председател на контролната комисия – Таня Найденова“, заяви Нинова.

За Тонова са гласували 82 гласа срещу 63 за другата кандидатура. Според Нинова изборът е бил абсолютно демократичен. Тя определи като най-правилен ход да се даде на членовете на градската организация да си избере своето ръководство. „Избран е също така и нов градски съвет“, допълни Нинова. Става дума за 74 души.

Надяваме се сагата в Софийската организация да е приключила. Чака ни сериозна кампания. Диана Тонова е единствената, която не гласува в Столичната община за сглобката. Държа се достойно и принципно за разлика от останалите общински съветници“, каза още Нинова.

БГНЕС

Лидерът на БСП коментира актуални политически въпроси. Тя обясни, че вотът на недоверие е внесен и се намира в деловодството на Народното събрание. „Вече зависи от председателя на НС, кога ще го насрочи“, каза Нинова.

По повод на ситуацията с външния министър, тя каза: „Дали е Даниел Митов или Главчев, това е Борисов. Все едно си назначаваме Борисов за външен министър, защото и двамата са ярки лица на ГЕРБ. Т.е. ГЕРБ ще прави изборите в чужбина. Естествено, че не сме съгласни с това“.

БСП, ИТН и „Възраждане“ готвят вот на недоверие, искат президентът да смени Димитър Главчев

Нинова заяви, че с всеки изминал ден се дават доказателства, че този кабинет е партиен и политически на ГЕРБ.

До избор на нов председателски съвет се стигна, след като част от общинските съветници от групата на "БСП за България" подкрепиха кандидатурата на общинския съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Цветомир Петров за председател на Столичният общински съвет. Тогава общинският съветник и досегашен лидер на "БСП за България" Иван Таков каза, че имат решението на колективния орган на Градския съвет на БСП да намерят решение при наличието на широк консенсус. 

Дни след това от ръководството на БСП обявиха, че свалят доверието си от общинските съветници на партията в София и насрочват предсрочни вътрешни избори. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС, Николета Василева/БТА