Анелия Клисарова
Анелия Клисарова / БГНЕС, архив
БСП атакува Закона за училищното и предучилищното образование в КС
93808
БСП атакува Закона за училищното и предучилищното образование в КС
  • БСП атакува Закона за училищното и предучилищното образование в КС
Депутати от БСП внесоха в Конституционния съд искане за обявяване за противоконституционни тестове от Закона за училищното и предучилищното образование. Конституционната жалба е подписана от 71 депутати и с нея се атакуват над 30 члена от закона.

Две са основните групи разпоредби, които се атакуват . Едната е свързана с устойчивостта на нормативната наредба . Това са трайни обществени отношения и не могат да бъдат уреждани с подзаконови нормативни актове, посочи зам.-председателят на парламентарната комисия по образование и наука Анелия Клисарова.
 
Учебните планове трябва и програми трябва да бъдат разпоредени в закона. Той в момента не ги урежда, а ги препраща към Министерството на образованието и науката.
 
Това са държавните образователни стандарти, които трябва да бъдат законови регламентирани.

Вторият момент според Клисарова е отделянето на държавни средства за частните училища. По думите й това води до социална несправедливост и нарушава равния достъп до качествено образование.
 
Депутатите на БСП съобщиха още, че е внесен законопроект за изменение и допълнение на закона за училищното и предучилищното образование