Премиерът Бойко Борисов взе участие в организираната от МВР и Фондация „Ханс Зайдел“ кръгла маса на тема „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България“, където присъства и премиерът на Бавария Маркус Зьодер, който е на официална визита у нас.
 
„Имаме 100% контрол над акваторията на Черно море. Врабче да мине, радарите го засичат“, беше категоричен Борисов.
 
За да онагледи добрата охрана, която страната ни осъществява на черноморската граница, Борисов даде пример със задържаните там над 200 килограма кокаин и 300 килограма хероин от българските гранични служби преди седмица. В изказването си българският премиер подчерта обаче, че България има проблеми по границата си с Гърция, защото там няма заграждения, а е дълга над 800 километра и се охранява трудно, защото е планинска.
 
 

Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер: В тежки времена България се доказва като стабилен европейски партньор. България вложи много усилия за защитата на външната граница. Страната ви заслужава уважение, респект и подкрепа. Подкрепяме я за Шенген. Декларацията, която подписахме, показва добрата работата между страните ни. Ще продължим и в бъдеще тези взаимоотношения.

Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 2 май 2019 г.

Борисов: На първо място в Европа сме по задържани каналджии
 
Борисов бе категоричен, че страната ни е приложила трите мерки, които гарантират сигурност на външните за ЕС граници – волята на правителствата да се справят с този проблем, споразуменията с трети страни и помощта, която оказва Европейския съюз.
 
Освен важната роля на възпрепятстващото съоръжение на българо-турската граница, Борисов припомни, че само първите три месеца на тази година има осъдени за каналджийство 30 души, а за миналата година – 130.
 
„Едновременно с охраната на външната граница, правораздавателните институции работят добре и бързо по тази тема“, отчете премиерът. „На ниво координация между службите сме изключително добре в момента“, допълни още той.

Маркус Зьодер Бойко Борисов
пресцентър, Министерски съвет

Маркус Зьодер: Подкрепяме България за Шенген (СНИМКИ)
 
От своя страна баварският премиер Зьодер подчерта, че ЕС трябва да признае огромният принос на България за защитата на външните му граници:
 
„Трябва да се отчете това, което прави България, защото тя го финансира сама. Тя трябва да получи по-голямо финансиране от Брюксел“, каза още той. Според него с действията си страната ни показва, че е „сигурен и надежден“ партньор в Европа.

ЕС отпуска над половин милиард евро за отбранителни проекти
 
Премиерът Борисов от своя страна обърна внимание и на работата на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex).
 
Фронтекс е важен, но като контролен, наблюдаващ и оказващ помощ орган. Не дай си Боже при масирана вълна, тогава да има възможност с хора и техника допълнително да се намеси. Считам, че ресурсът, който се определя за 10 хил. полицаи, милиарди евро да отидат, е ненужно висок и то във време на криза. С много по-малко пари и с политическа воля на всяко едно правителство могат да се справят държавите-членки“, смята Борисов.
 
Той изрази разтревоженост и за т. нар. „поход на надеждата“, който се организира в бежанските лагери в Турция. По думите му над 30 хил. души се готвят да тръгнат по Балканския път, по който през Гърция, Македония, Сърбия и Хърватия да стигнат до Австрия и Германия.

Маркус Зьодер Бойко Борисов
пресцентър, Министерски съвет

БГНЕС