/ пресцентър, Министерски съвет
България забележително пази външните граници на Европа, каза премиерът на Бавария Маркус Зьодер след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов в Министерския съвет. По думите му България е постигнала много за Европейския съюз. Той бе категоричен, че подкрепя влизането на страната ни в Шенгенското пространство.

пресцентър, Министерски съвет

Маркус Зьодер благодари за топлия прием. За него днес е даден важен сигнал за уважение и тясно сътрудничество, както и че България се доказва като стабилен и силен партньор в Европа. "България в момента показва колко силна и стабилна е тя и колко важни и значими са усилията за запазване на сигурността на границата на Европейския съюз", коментира Маркус Зьодер.

Борисов: На първо място в Европа сме по задържани каналджии

Премиерът на Бавария изтъкна, че България е получила подкрепа от ЕС за защитата на външната граница, но страната ни е вложила и собствени средства и усилия, за да осигури охраната й. Затова България заслужава подкрепа и той смята, че страната ни е важен фактор за стабилността в региона. Той допълни, че България е стабилна за бъдещи инвестиции. Зьодер счита, че това посещение е сигнал за бъдещото обединението на Европа и засилването на доброто сътрудничество.

пресцентър, Министерски съвет

Мисля, че когато премиерът на "мотора на Германия" дава тази оценка, тя е доста по-меродавна от някои партийни централи в момента, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Българският премиер информира, че е запознал колегата си Маркус Зьодер как страната ни се справя с охраната на външната граница на Европа.

Борисов бе категоричен, че България е пример за Европа в това отношение. Той посочи, че страната ни е първа в Европа по арестувани, дадени на съд и осъдени каналджии на мигранти. Това означава, че България стриктно спазва ангажиментите си, добави българският премиер.
БТА