Борисов оспори приватизирането на 6 общински фирми
Борисов оспори приватизирането на 6 общински фирми / netinfo

Кметът на София Бойко Борисов оспори днес решението на Столичния общински съвет от 13 юли, с което съветниците решиха да се открие процедура за приватизация на общинското участие в капитала на седем фирми. Кметът Борисов оспори днес приватизацията на общинския дял в шест от дружествата – “Чистота – Искър” ЕООД, “Софинвест” ЕООД, “Галатея 2002” ЕАД, “ГИС-София” ЕАД, Спортна София 2000” ЕАД и “Софийски имоти” ЕАД.

Мотивите за оспорването от страна на Бойко Борисов са както следва:

1. "Географска информационна система-София" ЕООД ("ГИС-София" ЕООД) е създадено с предмет на дейност изграждане, поддържане и управление на информационната система на кадастралните, регулационните и застроителни планове на територията на Столична община, поддържане на връзка и обмен на информация с Националната кадастрална информационна система, ЕСГРАОН, НСИ, Министерство на финансите и др., въвеждане на извършените попълвания на кадастъра и др. Дружеството е правоприемник на дейността осъществявана от ОП"Софгео" и извършва дейности, които са вменени на общината, като орган на местно самоуправление от различни нормативни актове. Тези дейности не могат да възлагат на трети лица и съответно не могат да се приватизират. С оглед на този специфичен предмет на дейност считам, че "ГИС-София" ЕООД следва да отпадне от годишния план за приватизация. Нещо повече, приватизацията на дейността на дружеството е практически невъзможна, доколкото представлява изпълнение на задължения на орган на местно самоуправление. Предлагам да се потърси възможност за общинската дейност, която то извършава, да се създаде общинско предприятие по смисъла на чл. 52, ал.1 от Закона за общинската собственост, след което да се измени предмета на дейност на дружеството.

2. "Софийски имоти" ЕООД - дружеството е създадено на основата на непарични вноски (апорти) на общински недвижими имота. Съгласно последния, вписан в търговския регистър устав, приет с Решение №69 по Протокол №52 от 12. 05. 2003 г. на Столичния общински съвет, те са общо 531.Съгласно същия устав капитала на дружеството е 30 377 102 лв. По-късно общинския съвет е приел Решение №10 по Протокол №10 от 26. 02. 2004 г., с което се намалява капитала на дружеството, създава ново дружество "Инвестиционна компания- София" ЕАД, като формира капитала му на основата на част от имотите от капитала на "Софийски имоти" ЕАД . Друга част се предоставят за разпореждане на Столична община. Това решение не е вписано и до настоящия момент по фирменото дело на "Софийски имоти" ЕАД в Търговския регистър. Като последица от това не е вписано и създаването на "Инвестиционна компания- София" ЕАД. Междувременно част от имотите включени в списъка на разпореждане на Столична община, са продадени от СОАП. Нежеланието на ръководството на "Софийски имоти" ЕАД да приведе в изпълнение решението на Столичния общински съвет е довело до ситуация в която стартирането на процедурата за приватизацията му ще бъде изключително затруднена. Както вече бе споменато в Доклад №9300-236/19. 06. 2006 г. познаването на реалното правно и фактическо състояние на всяко едно дружество, без то да е в приватизационния оборот, е задължителна предпоставка за формиране на воля за стартиране на самия приватизационен процес. Във връзка с това считам, че преди да вземе решение за приватизация Столичният общински съвет следва да разполага с информация, въз основа на която да формира волята си. В конкретния случай със "Софийски имоти" ЕАД, извършването на предварителен правен и финансов анализ са повече от необходими с цел евентуално предприемане на мерки за преструктуриране на дружеството за запазване на общинския интерес.

3. "Софинвест" ЕООД е дружество създадено да осъществява инвеститорски контрол върху общинските строителни обекти. Дружеството е правоприемник на дейността на Главна дирекция за изграждане на София (ГДИС) и като такъв съхранява ценен архив на редица обекти на инженерната инфраструктура и сгради. Запазването на общинската собственост върху това дружество е от изключително полза за Столична община.

4. "Спортна София 2000" ЕАД е с предмет на дейност стопанисване, управление и изграждане на движими и недвижими, спортни съоръжения и имоти, участие в общински инвестиционни проекти за спортни съоръжения и др. В капитала на дружеството са апортирани редица общински имоти със спортно предназначение, с цел популяризиране на спорта и създаване на достъпни условия за спортуване на територията на Столична община. На последната сесия бе разгледан и приет Доклад № 93-00-199/25.05.2006 г. относно Стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта в Столична община за периода 2006 г.- 2010 г. Приватизирането на "Спортна София 2000" ЕАД обезсмисли предвижданията на стратегията за разработване на съгласувана със Столичния общински съвет инвестиционна програма на "Спортна София - 2000" ЕАД за строителство на спортни обекти и съоръжения.

5. "Галатея 2002" ЕАД е с предмет на дейност стопанисване, управление и изграждане на движими и недвижими имоти и съоръжения за почивка и развлечения, младежки спорт и туризъм, обществено хранене, участия в общински инвестиционни проекти за почивка и развлечение. Дружеството стопанисва 30 почивни бази (бивши пионерски лагери). До 2005 г. Столичния общински съвет е предоставял субсидия за детски отдих, с която е поевтинявал нощувките не деца от столичните училища в базите на дружеството. Сама по себе си дейността на дружеството, за организиране на достъпен детски отдих, не е печеливша и като такава следва да се субсидира от общинския бюджет. При приватизиране на "Галатея 2002" ЕАД Столична община ще лиши децата от възможността за летуване на ниски цени. В приетата на сесията на 13. 07. 2006 г. Стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта в Столичната община за периода 2006-2010 г. се предвижда развитие на част от почивната база, включена в капитала на търговско дружество "Галатея-2000" ЕАД, като общинска многофункционална база, с цел целогодишно използване от учениците и за обучение, семинари, конференции, зелени училища и спортна дейност.Тази задача не би могла да се реализира при приватизацията на дружеството. Считам, също така, че за организация на детския отдих следва да се създаде общинско предприятие, което да стопанисва почивните бази за тази цел.

6. "Чистота- Искър" ЕООД - е единствения общински оператор на битови отпадъци на територията на Столична община. Дружеството е с предмет на дейност: сметосъбиране и улично почистване, събиране, извозване на твърди битови отпадъци (ТБО), изграждане и експлоатация на депа и инсталации за депониране и преработка на ТБО, зимно и лятно улично почистване със собствена или наета механизация. С Решение № 26 на Столичен Общински Съвет по Протокол № 42 от 27.04.1998 г. на "Чистота-Искър" ЕООД е предоставено за стопанисване и управление депото за неопасни отпадъци в кв. Суходол, район Овча Купел. Тази дейност е в изпълнение на чл. 16, ал.1 от Закона за управление на отпадъците, съгласно който кметът на общината организира управлението на дейностите по отпадъците, образувани на нейна територия, съобразно изискванията на този закон. С решение № 407 по протокол № 49 от 09.06.2005 г. на СОС и на основание заповед № РД-45-12/29.06.2005 г. на Кмета на СО се учредява безвъзмездно право на ползване на "Чистота-Искър" ЕООД върху вещи -частна общинска собственост, а именно: инсталация за раздробяване, балиране и опаковане на битови отпадъци, на обща стойност 2 500 000 евро. Чрез общинската фирма "Чистота-Искър" ЕООД, Столична община участва в различни проекти като: "ЕКОЛИНКС"- разработване и осъществяване на проекта за разделно събиране на отпадъците; "Съоръжение за пречистване на отпадъчните води (инфилтрат)"; Проект за оползотворяване на сметищния газ-"Прототип на инсталация за производство на електро и топлоенергия от сметищна газ", присъединителни фондове, и са отпускани на кредити по осъществяване на различни проекти. Следва да отбележим, че при евентуалната приватизация това вече ще е невъзможно. При така описаната ситуация, считам, че е безспорен икономическия интерес на Столична община да запази собствеността си върху "Чистота Искър" ЕООД, особено в условията на съществуващата криза с отпадъците на столицата.