Болници в София, Пловдив и Пазарджик може да бъдат закрити
Болници в София, Пловдив и Пазарджик може да бъдат закрити / sxc.hu

Очаквано, в областите София-град, Пловдив и Пазарджик броят на болничните легла е доста по-висок от потребностите на населението. В тези области е вероятно след 1 април да се наложи закриване или сериозно преструктуриране на болници.

Това сочи проектът на националната здравна карта, който трябва да бъде представен официално утре, пише "Сега".

Най-късно през 2017 г. фармацевтите ще работят с електронни рецепти

53 656 легла трябва да има в болниците в страната, за да се задоволят потребностите от медицинска помощ и здравни грижи у нас, сочат сметките на МЗ. Според картата наличните легла в България дори са по-малко - 50 956. Проблемът обаче е, че има излишък на легла за активно лечение, а недостигът е от такива за долекуване и продължително лечение - още 3500 такива легла са нужни у нас, за да се задоволят потребностите от продължителни грижи, например за пациенти с инсулти, след катастрофи, в терминален стадий. Най-много са излишните легла в хирургията, ортопедията, урологията, АГ, офталмологията.

В 20 области у нас леглата за активно лечение са в повече от необходимото и едва в 8 няма излишък - Видин, Русе, Варна, Добрич, Шумен, Ямбол, Бургас, Стара Загора. Като процент най-много легла над нужното има в област Пазарджик. Там при нужни 960 легла за активно лечение има 1465. Това е с 505, или близо 34.5% в повече. В Пазарджик има една държавна областна болница и 4 частни многопрофилни.

Личният код за здравните ни данни - с най-висока степен на защита

От 1 април здравната каса ще финансира само леглата до определения от картата брой. Болниците, които не получат договори с НЗОК за съответните клинични пътеки, например в областта на хирургията, ще трябва или да закрият тези легла, или да ги преструктурират. Ако обаче лечебното заведение загуби прекалено много пътеки, то може изцяло да спре да работи.

Според наредбата на МЗ, по която касата ще трябва да избира кой да финансира, предимство ще имат големи болници със спешни отделения, 24-часов прием и поемащи тежка патология, т.е. малките специализирани болници може да не получат договор.

В Пловдив излишъкът от легла за активно лечение е 12.5%, или от съществуващите 5511 в повече са 690. В Пловдив има 1 държавна областна болница, две университетски, едната от които частна, 6 частни МБАЛ плюс още една в село Браниполе, която се занимава с АГ, онкология и хирургия. В града има и редица частни специализирани болници - офталмологична, гастроентерологична, УНГ, урологична, по вътрешни болести и 2 частни АГ болници. Съществуват още частна онкологична болница и общински онкодиспансер и две общински многопрофилни лечебници, едната от които е пред фалит.

В София наличните легла са 11 815, но проблемът отново е с повечето легла за активно лечение - излишъкът е от цели 1089, макар че като процент това е 9.2%. В столицата има общо 71 болници. Сред тях са 13 частни многопрофилни, като повечето са специализирани в хирургия, АГ, онкология, ортопедия. Има 5 общински болници, 2 от които АГ, 31 специализирани болници, 20 от тях - частни, 7 университетски болници.