Блокадата по гръцката граница падна
Блокадата по гръцката граница падна / БГНЕС, архив

Днес от 15.10 ч. е премахната блокадата на граничните пунктове Ивайловград и Златоград, съобщиха от пресцентъра на МВР. Възстановено е преминаването на превозни средства и в двете посоки на движение.

Министър Московски апелира за сваляне на контрблокадата

Към 15.40 ч. е възстановен пропускателният режим и в двете посоки за всички моторни превозни средства през пункта Кулата - Промахон. По същото време е получена информация и за отпадане на блокадата на ГКПП Капитан Петко войвода. Към 16.00 ч. е свалена и блокадата на пункт Маказа, движението там вече се осъществява нормално.

На ГКПП Кулата - Промахон в момента се прави организация за преминаването на натрупалата се колона от автомобили от българска страна. Това съобщи пред "Фокус" Веселин Дангов, превозвач и част от българския стачен комитет, който организира контраблокадата по граничните пунктове между България и Гърция.

По думите му с приоритет през граничния пункт ще преминават леките автомобили.

На практика на този етап остават ограниченията за преминаване през ГКПП Илинден.

Вече почти месец ситуацията по българо-гръцката граница е усложнена. Заради неспазените обещания от страна на гръцките фермери, които бяха обявили график за пропускане на камиони, преди дни българските превозвачи обявиха контраблокада.

Повече от четири дни продължи двойната блокада на ГКПП Кулата-Промахон. В четвъртък бяха затворени и пунктовете Илинден-Ексохи, Капитан Петко войвода-Орменион и Маказа-Нимфея, а в петък превозвачите блокираха и Златоград-Термес и Ивайловград-Кипринос.

В събота срещата между български и гръцки представители в търсене на решение на случващото се на границата не се състоя. От гръцка страна не е имало никой, който може да поеме отговорност за думите си. Дошъл само един фермер, който предложил почасово отваряне на границата, докато преминат колоните от автомобили. Това обаче не устройва родните превозвачи.