Близо 4000 души са спасени от удавяне през миналата година
Близо 4000 души са спасени от удавяне през миналата година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Близо 4000 души са спасени от удавяне през миналата година
54130
Близо 4000 души са спасени от удавяне през миналата година
  • Близо 4000 души са спасени от удавяне през миналата година

Близо 4000 души са спасени от удавяне през миналата година, благодарение на водните спасители по родното Черноморие и плувните басейни у нас. Това съобщиха от ръководството на Водноспасителната служба към Българския червен кръст в началото на седмицата на водното спасяване. През 2011 година се запазва тенденцията за намаляване на броя удавили се хора - общо 156 души, от които 18 деца. От спасителната служба посочиха, че най-честите причини за инциденти във водата са непознаване на опасностите при къпане, неумението да се помогне на човек в опасност, както и незнанието как да се окаже първа помощ. От там призоваха любителите на плуването да посещават само охраняеми водни басейни.

През това лято охраняемите плажове у нас ще бъдат 120, като на всеки от тях ще има спасители. Както всяка година, в началото на сезона те не са достатъчно, припомни Стоян Андонов от Водноспасителната служба: „Хубавото е, че тази година в сравнение с миналата, Червеният кръст е обучил с над 100 младежи повече, което е добра тенденция и се надяваме да я запазим".

В страната има около 4000 неохраняеми водни басейни, които не се препоръчват като място за къпане и плуване, обясни още Андонов, и припомни основните правила за безопасно къпане: „Къпете се в охраняеми зони, без алкохол край водата, без обилно хранене преди плуване, да се избягва преохлаждане и къпане в студена вода, която до голяма степен води до бърза умора и т.н."

Само 20 процента от българите умеят да плуват, показва статистиката на спасителната служба. От там предлагат въвеждане на часове по плуване и оказване на първа помощ в училище.