Не е ясно дали ще има промени в изплащането на болничните догодина. Това обясни социалният министър Бисер Петков след заседание на Тристранния съвет, съобщи NOVA.

"Воля" настоява: Бизнесът да не плаща първите 3 дни болнични

Засега обаче социалните партньори не приеха предложението на партия "Воля" първите три дни да се поемат изцяло от Националния осигурителен институт. В момента Националният осигурителен институт (НОИ) изплаща болничните от четвъртия ден, а първите три дни са за сметка на бизнеса.

АИКБ за болничните: „Периодът на изчакване” няма да важи за тежко болните хора (ВИДЕО)

Работодателите подкрепиха идеята държавата да плаща всичко. Синдикатите и държавата обаче предупредиха, че това би означавало още 200 милиона лева дефицит в осигурителната система.

Ще глобяват лекари за нереални болнични

"Така формулирано, предложението ще натовари с 200 млн., затова направихме алтернативно предложение - първите три дни да не се изплаща обезщетение от никой", каза заместник-началникът на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов.

Омбудсманът: Първите 3 дни от болничните не трябва да се плащат от работника

"Заедно да направим така, че да подобрим контрола - иначе публична тайна е, че работодателят стимулира в трудни времена да се ползват болнични, но това не е мотив да подкрепим тази инициатива", каза още националният секретар на Конфедерацията на независимите синдикати в България Ася Гонева.

Приемните родители искат трудов договор (ВИДЕО)

"Започването на плащането от първия ден би натоварило бюджета с около 200 млн. годишно, съществуват редица други предложения, които смятам, че ще бъдат обсъдени, но не мога да се ангажирам дали ще има промяна и каква ще бъде тя", заяви социалният министър Бисер Петков.
nova.bg