/ netinfo
10 млн. лева без да обяви обществена поръчка планира да даде шефът на НДК Ангел Митев. Парите ще бъдат платени по договор за изграждане на системата за сигурност на сградата по време на българското председателство на ЕС.
 
Вместо да обяви обществена поръчка, Митев е решил да изпрати писмо до компанията "Галчев инженеринг", с което да я покани на преговори, става ясно от обявление на интернет страницата на двореца на културата. До следващата сряда фирмата трябва да върне оферта на НДК., пише "24 часа".
 
Бившият директор на НДК сключвал неизгодни договори

Поканата за оферти не е изпращана до други компании. Фирмата е избрана, защото тя осъществява и основния ремонт на НДК за председателството, става ясно от решението на Митев за стартиране на процедурата.
 
Причината е, че поръчката трябва да бъде изпълнена спешно, за да може системата за сигурност да бъде изградена, преди България да застъпи на 1 януари 2018 г. Освен това работите по основния ремонт, осъществяван от "Галчев инженеринг", и по системата за сигурност били взаимносвързани, се посочва в мотивите на новия директор на НДК.
 
Мирослав Боршош отказва да се яви пред депутатите по казуса НДК

Милионите за този договор са част от отпуснатите преди месец 28 млн. лева увеличение на капитала на двореца, за да бъде довършен ремонтът му. Веднага след увеличението на капитала избухна скандалът около НДК.
 
Казусът НДК

Първо министърът по председателството Лиляна Павлова уволни директора Мирослав Боршош, след ден той бе върнат на поста от премиера Бойко Борисов, а НДК бе прехвърлено от Павлова към министъра на културата Боил Банов. Боршош се оттегли заради проверките срещу него. Заяви, че бил притискан да подписва договори еднолично, без поръчка.