БЧК: Спасителната служба в Боровец не е добре оборудвана
БЧК: Спасителната служба в Боровец не е добре оборудвана / БГНЕС
БЧК: Спасителната служба в Боровец не е добре оборудвана
24694
БЧК: Спасителната служба в Боровец не е добре оборудвана
  • БЧК: Спасителната служба в Боровец не е добре оборудвана

Спасителната служба на „Бороспорт" е оборудвана само с чаршафи, дюшеци и одеала, съобщи председателят на Българския чревен кръст (БЧК) Христо Григоров. Той категорично отрече твърденията, че в нея работят бивши кадри на Планинската спасителна служба към Червения кръст. От там алармираха, че екипите на новата служба „Планинско спасяване - България" са подминали тежко пострадали скиори в два отделни случая. Затова при нужда от помощ, трябва да се позвъни на спешния телефон 112.

Спасителите от Червения кръст в момента нямат достъп до пистите и до лифтовете в Боровец. В същото време екипите на новосформираната спасителна служба в Боровец нямат нужната техника, смята Христо Григоров: „Ако считате, че чаршафи, дюшеци и одеала, с които се свалят пострадалите, е техника...".

Според Петър Терзийски, който отговаря за спасителната служба на Червения кръст в Боровец, ако се наложи да оказват помощ, планинските спасители трябва да извървят един километър пеша, за да достигнат пострадалия. Той видя финансови интереси в сключването на договор с друга служба и поиска намеса на държавата: „Защото Боровец не е някакво парче баница, което някой може да го сложи под мишница, за да го разхвърля натук-натам".

От Червения кръст са получили сигнал, че екипите в Боровец са подминали 8-годишно дете от Франция с прорезна рана на крака. Васил Филипов пък разказа как е пострадал 21-годишният му син Марин: „Тръгва от горе, минава през камъни, ските задират и той отлита напред. Минават тези хубавци от Планинската спасителна служба и го отминават. Той лежи в безсъзнание и след удара е изпаднал в кома".

Помощ му оказват спасителите от Българския червен кръст. От там смятат, че ръководството на „Бороспорт" е било подведено да сключи договор с другата служба.