Вече близо два месеца те очакват обещаната им помощ
Хората от блока, взривен преди два месеца във Варна, търсят помощ за възстановяване на жилищата си. 14 апартамента все още са със забрана за обитаване. Общинският съвет бави гласуването на средства за подпомагане на ремонта. Срокът на разследването също се удължава, предава NOVA.

Следите от адския взрив в блок 302 са страшни, а за синовете на двете загинали жени - Марияна и Ивана, остават завинаги.

Майките ни починаха от този взрив и това е. Това е атентат, друго не е”, каза син на Ивана - Андон Андонов.

„Всяка вечер аз като си лягам, лягам с мисълта за майка ми. Преди две години изгубих баща ми, сега по този нелеп начин загубих и майка ми”, коментира Димитър Василев - син на Марияна.

Погребали ги сами и до този момент не са взели нито лев помощ. Почти два месеца след огнения ад в блок 302, няма отговор как и с какво е причинен взрива, отнел три човешки живота.

Всички чакат прокуратурата да каже виновен ли е за случилото се бившият полицай Веселин Димитров. И всеки се справя както може.

Взрив разтърси жилищен блок във Варна, има загинал (ВИДЕО/СНИМКИ)

Хората вадят от собствените си джобове, с кредити, със заеми и се чудят после как ще ги връщат тези пари”, каза Сашка Желязкова.

Нямат средства за обстойно обследване на сградата. Седем души още са в общински жилища, защото не могат да се върнат в домовете си. Осем са получили по 375 лева социална помощ. 13 чакат по 500 лева от общината.
 
На предстояща сесия ще бъдат допуснати тези помощи и тези молби ще бъдат удовлетворени”, заяви Таня Василева от Община Варна.

Досега от общинските съветници нямало подкрепа, разказват пострадалите, но пък имало нападки. „Търсеше ни се сметка как се разходват дарителските сметки, които все още не са пипани. Сумата, която е по дарителската сметка е 5 600 лева, кутиите ще бъдат отворени в средата на март”, каза Сашка Желязкова.

Пострадалите се надяват, че парите от дарения ще стигнат за най-належащите ремонти.