Бакалов: Близо 500 000 семейства ще пострадат от спирането на парите по САПАРД
Бакалов: Близо 500 000 семейства ще пострадат от спирането на парите по САПАРД / снимкa: Sofia Photo Agency

Със спирането на парите по САПАРД около 500 000 семейства ще пострадат. Това е заплаха за националната сигурност, за хората, които благодарение на бездействието на управляващото мнозинство и на техния президент ще фалират. Такова мнение изрази в предаването „Денят” на Дарик Йордан Бакалов, председател на парламентарната група на ОДС. Той добави, че за спрените проекти по програма ФАР ще се наложи да се търсят пари от бюджета. Така българинът ще плаща от бюджета и ще връща пари в европейските фондове.

„Въпросът за спирането на парите е морален - ще бъдат „ударени” много семейства. Независимо каква избирателна система може да се предложи няма как хората да отидат и да гласуват. За мен главният въпрос, който „удря” България в лицето на европейските ни партньори е, че няма как със спрените пари страната ни да се развива и да се финансира селското стопанство”, каза Бакалов.

Като парламентарна група вие били ли сте информирани, че има първи вариант на доклада на ОЛАФ?

Казаха, че това е бил първи работен доклад, че са били запознати, включително и президента. Ние от ОДС не сме били информирани за този доклад”, добави председателят на ОДС.

„Стълбовете на държавността са сериозно разклатени и няма как да бъдат възстановени с това управление. Не може да си запознат месец по-рано с работния доклад и да не вземеш никакви мерки”, добави Бакалов.

Има ли сериозни намерения парламентарната опозизиция да поиска импийчмънт на президента?

„Утре предстоят консултации и ако имаме юридически документи, но въпросът тук е морален. Всеки един вот на недоверие има смисъл, защото хората ще чуят неща, които иначе няма как да стигнат до българите”, каза още Йордан Бакалов.

На въпрос дали опозицията ще разчита на гласовете на НДСВ, Бакалов отговори, че ще се разчита на всеки глас, според който няма възможност България да продължава по този път на развитие.