/ Георги Димитров
ГЕРБ апелира БСП да върне бързо мандата и да се върви към предсрочни избори. Това коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти в парламента след като президентът обяви, че в сряда ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на "БСП за България".

"Право на президента на републиката е да избере коя ще е третата политическа сила, на която ще връчи мандата, ние не оспорваме неговото право. Бих искала обаче да апелирам към БСП при вземането на решението дали ще правят някакви консултации, да върнат бързо мандата, защото ясно е математически, че без ГЕРБ и "Има такъв народ" не може да се състави правителство", посочи Десислава Атанасова.

Президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на БСП

Тя отбеляза, че БСП не искат да разговарят с ГЕРБ, а и ГЕРБ имат решение, че няма да участват в управление с БСП. "Има такъв народ" са заявили, че не желаят също да влизат в каквито и да е коалиции с БСП, отбеляза Атанасова.

"Така че няма смисъл мандатът да се бави. Трябва да се върне, според нас, по най-бързия начин, за да се разпусне Народното събрание и да се обяви дата за предсрочни избори", добави тя. По думите й, в противен случай всеки ден в НС е възможно да се приемат противоречиви и лобистки законопроекти. Народното събрание не се занимава с дневния ред на обществото, а с теми, които целят оцеляването на политическите партии или изграждането на тяхната предизборна кампания, смята Десислава Атанасова.
БТА