Астматици за пореден път оставени без животоспасяващо лекарство
Астматици за пореден път оставени без животоспасяващо лекарство / снимка: sxc.hu
Астматици за пореден път оставени без животоспасяващо лекарство
81419
Астматици за пореден път оставени без животоспасяващо лекарство
  • Астматици за пореден път оставени без животоспасяващо лекарство

Астматици за пореден път остават без животоспасяващо лекарство, сигнализират пред Дарик пациентски организации. Такова към момента липсва в много от българските аптеки, а причината за това е паралелен износ на медикамента, който се извършва с цел производителите му да го продадат на неколкократно по-висока цена извън границите на страната.

Проблемът с липсата на въпросното лекарство периодично се появявал, защото у нас все още нямало законов механизъм, който да спре въпросния износ. Не приемат ли медикамента обаче дори един ден, пациентите, които се нуждаят от него, трябва да влязат в болница.

Пациенти с астма са принудени от две седмици да обикалят от аптека на аптека, в търсене на поне една опаковка от животоспасяващото лекарство, разказа Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб”. Според нея проблемът не е само в липсата на лекарството, но и в срока на безплатната рецепта. Изтече ли той, болните губят право на месечната си доза.

„Едната пациентка, която ми съобщи за това, е кърмачка. Тя е успяла да намери една опаковка, за да се спаси. Но ми каза, че ако спре лекарството, трябва да влезе за две седмици в болница на кортикостероиди, което по принцип е много рисковано, тъй като трябва да се спре кърменето. Т.е., те влизат в болница, стоят по две седмици в болница и там са на вливания, на високи дози кортикостероиди, увреждат им останалите органи, за да могат да ги стабилизират”, обясни Георгиева.

Тя допълни, че лекарството представлявало инхалатор.

„Обикновено се прави по едно впръскване сутрин и по едно - вечер. Тогава живеят нормално и пълноценно. Не се ли впръскват един ден, на следващия пациентите трябва да влязат в болница поне за две седмици”, заяви Георгиева.

По информация на Дарик дори в големите аптечни вериги от медикамента били налични не повече от една или две опаковки.

Здравната каса вече е запозната със случая. Пациентските организации обаче призовават здравния министър д-р Петър Москов да назначи проверка и да вземе отношение за разрешаването на този проблем.