Армията отбелязва днес Деня на храбростта с традиционен парад
Армията отбелязва днес Деня на храбростта с традиционен парад / cнимкa: Sofia Photo Agency

Тържествен военен парад по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия ще се проведе на пл. "Александър Първи" в столицата. В отбелязването на празника ще участват президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов, министърът на отбраната Николай Цонев, началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков, министри и депутати.

Час преди парада - в 9 ч ще бъде извършен водосвет на бойните знамена и ще се поднесат венци и цветя пред паметника на Незнайния воин. В самия парад, който ще се командва от командващият Сухопътните войски генерал-лейтенант Иван Добрев ще участват бойци, участвали в задгранични мисии, военнослужещи от Военна академия „Г.С. Раковски", Националната гвардейска част, Националния военен университет „Васил Левски", Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров", от Военновъздушните и Военноморските сили. По жълтите павета ще преминат 45 единици бронирана, верижна и колесна техника, сред които танкове Т-72, чиито вериги са "обути" със специални защитни тампони, за да не се руши пътната настилка, бронирани машини БМП, както и един от седемте американски бронетранспортьори М 1117 "Гардиън". Останалите шест са при контингента ни в Афганистан. В небето над София ще прелетят самолети "МиГ-29", "Пилатус" и "Су-25", както и вертолети "Ми-17", "Ми-24" и "Кугър".

За нормалното провеждане на военния парад от 7.30 ч до 12.30 ч са забранени влизането в двете посоки, престоят и паркирането по част от улиците "Оборище", "11 август", "15 ноември", "Московска", "Леге", "Дякон Игнатий", "Аксаков", "Бенковски", Цар Иван Шишман", "Александър Батенберг", "Георги Раковски", "6 септември", както и по част от булевардите "Цар Освободител", "Васил Левски", "Дондуков" и "Тодор Александров".