След среднощна спецакция на полицията строителният предприемач Велико Желев е задържан за 24 часа по разследване за изнудване. Издирват се и други двама души. Извършени са претърсвания, предстои оценка на доказателствата. Това съобщи на брифинг пред медиите заместник районният прокурор в София Борислав Георгиев.

Той обясни, че първоначално разследването е образувано от МВР за нанесена телесна повреда, след това е преквалифицирано в изнудване.

"До полунощ са извършени разследвания, претърсвания и обиски, иззети са веществени доказателства, документи, компютри. Сега ще се извърши оценка на доказателствата", посочи Георгиев.

По думите му престъплението е извършено от трима души. Бивш служител на дружество, свързано с Желев, е бил принуден да подпише документи с невярно съдържание. Те са свързани с имуществено разпореждане - поемане на задължения, като става въпрос за отношения в рамките на дружеството, обясни Георгиев.



Наблюдаващият прокурор предстои да прецени дали се касае за престъпление, което трябва да разследва Софийска районна прокуратура или Софийска градска прокуратура.

Все още не е изяснен характерът на телесната повреда, по първоначални данни тя е лека, но предстои заключението на медицинско лице.

Велико Желев е бивш шеф на АПИ и председател на съвета на директорите на фирма “Хидрострой”, която спечели поръчката за строежа на тунел под Шипка, на обща стойност 360 млн лева. Консорциум от фирми, начело с "Хидрострой", изпълни и проекта за Северната скоростна тангента в столицата. Преди дни регионалният министър Иван Шишков обяви, че около 1/3 от асфалта там липсва.