Апаратурата ни не може да подслушва секретно, каза Калин Георгиев
Апаратурата ни не може да подслушва секретно, каза Калин Георгиев / снимка: DarikNews.bg, архив

Останах изумен от коментарите и на пресата, и на политическите партии, защото резултати от проверката на прокуратурата, че МВР подслушва незаконно, няма. Това каза пред БНТ главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Колегите ми, които са с повдигнати обвинения, по никакъв начин не са саботирали проверката, заяви Георгиев.

Прокуратурата образува четири досъдебни производства - срещу бившите началници на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в дирекцията Радко Димитров, за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание, припомня БГНЕС.

Главният секретар посочи, че в МВР работят хора на закона, които уважават закона и го изпълняват. „Ако някой от колегите ми би искал да направи някакъв проблем, би го направил много по-изтънчено. Техниката, с която ние разполагаме, не може да подслушва секретно, заяви той. Каква е техниката и кога е получена в МВР - аз няма как да кажа, но техниката е относително нова", уточни Георгиев.

За визираната отвертка, с която началникът на четвърти отдел в СДОТО Радко Димитров е отварял мобилната техника на автомобила за подслушване, главният секретар заяви: „Отвертката не е единственият инструмент, с който разполагат моите колеги. Визираният колега е дипломиран инженер и отвертката е по-скоро метафора. Не става въпрос за умишлено увреждане на техника или унищожаване на записи, става въпрос за аварирала техника и трябваше бързо да се действа", обясни Георгиев.

Той отново подчерта, че апаратурата не може да извършва секретно запис на глас и не може да подслушва. Запитан за пропуските в пътните документи на автомобила, установени от прокуратурата, Калин Георгиев каза, че вероятно действително става дума за пропуск в пътните дневници на техниката. „Бих могъл да допусна, че става дума за случаен пропуск", допълни той и каза, че все пак СДОТО е една от най-динамичните структури. „За всеки един случай може да се намери логично обяснение", посочи главният секретар на МВР.

Георгиев е скептично настроен за идеята за сформирането на специализирана агенция, която да контролира специалните разузнавателни средства. „Доколкото ми е известно, единствено в Унгария има такава агенция и тя е под шапката на вътрешно министерство", добави той.