/ Sofia Photo Agency, архив
Антикорупционната комисия издирва Симеон Дянков
98983
Антикорупционната комисия издирва Симеон Дянков
  • Антикорупционната комисия издирва Симеон Дянков
Комисията за противодействие на корупцията издирва бившия финансов министър Симеон Дянков. Според председателя на комисията Пламен Георгиев призовките към Дянков да се яви и да декларира доходите си се връщали неполучени.
 
Новият антикорупционен орган проверява Симеон Дянков, бившия енергиен министър Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев във връзка с повдигнатите им обвинения за приватизация на занижени цени на дялове от енергоразпределителното дружество ЕВН.
 
Съд запорира имотите на Трайчо Трайков

По информация на Пламен Георгиев имуществото на Трайчо Трайков било запорирано, заради несъответствие от близо 2,4 млн. лева, което установила проверката.
 
Дянков, Трайков и Прокопиев бяха обвинени през януари 2017-а за продажба на остатъчния държавен дял от енергоразпределителното дружество ЕВН, която според прокуратурата била извършена на занижени цени. Делото обаче така и не тръгна, след като три последователни съдилища върнаха обвинителния акт на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения в него.
 
Дянков, Трайков и още четирима отиват на съд заради сделката с ЕВН

Новата антикорупционна комисия обаче започна проверка на имуществото и на тримата. Комисията обаче не можела да завърши проверката срещу Дянков, защото той не се явявал да декларира доходите си, заяви председателят й Пламен Георгиев. Освен всичко друго комисията не можела не просто да разбере какви са доходите на съпругата на Дянков, но и дори дали той изобщо има такава.
 
Проверката срещу Трайчо Трайков обаче е приключила, а имуществото му е запорирано от съда заради несъответствие от близо 2,4 млн. лева, съобщи Пламен Георгиев. Трайков има срок до петък да докаже как е придобил сумата.
 
Антикорупционната комисия: Има сигнали за корупция срещу депутати от всички партии

Междувременно Георгиев обяви, че премиерът Бойко Борисов не бил в конфликт на интереси. Сигнал срещу него бе подаден от левицата, тъй като по време на мачовете си с Витоша „Бистрица” премиерът носи фланелка с логото на сайт за спортни залози.
 
Според Пламен Георгиев обаче играенето на футбол не представлявало служебни задължения. Георгиев и за пореден път потвърди, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е изряден по документи. Стана ясно, че проверките срещу него обаче не включвали разкриване на банкова информация, тъй като комисията нямала такива правомощия без да има повдигнато обвинение.