Амнистията е сред основните слабости на следствието
Амнистията е сред основните слабости на следствието / netinfo
Главният прокурор изрази категорична подкрепа за връщане на правомощията на следствието да разследва икономически, компютърни дела и престъпления, извършени от непълнолетни и срещу деца.

Амнистирането на десетки хиляди престъпници поради изтекла давност на делата е сред основните слабости на следствието, посочиха директорът на Националната следствена служба Ангел Александров и главният прокурор Борис Велчев на отчета на службата за 2006 година.

Съдбата на следствието и какво ще правим с амнистираните десетки хиляди престъпници поради изтекла давност на делата са двата главни проблема, подчерта Велчев. Той изтъкна необходимостта прането на пари, компютърните престъпления, престъпленията, извършени от непълнолетни и срещу деца и други тежки икономически престъпления, да се разследват от следствието и подкрепи написания от следователите проект за изменения на НПК в тази насока.

Главният прокурор посочи, че проблемът с амнистираните по давност престъпници е от 15 години и тези дела са между 10 и 15 хиляди. Този проблем се дължи на непрофесионалната работа и потенциалната корупция в следствието. Голяма част от тези прекратени дела са срещу известни извършители.

Велчев заяви, че на следователите и административните ръководители, допуснали това, трябва да се потърси отговорност. Близо 36 хиляди дела са разследвали следователите през 2006 година, 29 хиляди са приключили. Към средата на тази година те ще свършат и следователите няма да имат вече работа. 15 дела срещу магистрати е разследвало Националното следствие миналата година, седем вече са в съда.

Документите по делото срещу Вальо Топлото вече са 200 тома.