Алкохол с цена от 3 до 300 лева задържаха при проверки митничарите
Алкохол с цена от 3 до 300 лева задържаха при проверки митничарите / netinfo

Над 2360 бутилки високоградусов алкохол, 4800 литра нелегална ракия и 1500 литра спирт задържаха митническите мобилни групи за по-малко от десет дни, съобщи Агенция "Митници". Проверявани са магазини, складове, частни имоти и превозни средства. Нелегалният алкохол е продаван на цени от 3 лева за литър наливна ракия до 300 лева за уиски с изтекъл бандерол.

В периода 27-29 ноември митническите мобилни групи проверяваха търговски обекти - магазини и складове на територията на столицата. В един от магазините са открити 1836 бутилки алкохол на утвърдени производители със съмнение за неистински бандерол и други 78 бутилки с бандерол с изтекъл срок. При първоначалния оглед е установено, че не се четат цифрите на серийния номер на бандеролите. Образувано е досъдебно производство.

Проверка на пазара „Ситняково" в столицата е довела до задържане на 87 бутилки алкохол без бандерол и с бандерол с изтекъл срок. Въпреки неголямото количество, по-голямата част от бутилките са бутикови и стойността им по продажни цени е над 5000 лева. Сред задържаните бутилки са уиски с цена от 150 и 250 лева за бутилка, коняк с цена от 230 лева за една бутилка. Рекордът се пада на уиски, продавано срещу 300 лева.

Паралелно с ревизиите по търговската мрежа продължават и проверките за продажба на нелегален алкохол на едро и дребно в складове, магазини и питейни заведения.

На 26 ноември в село с. Абланица при проверка на питейно заведение митническите мобилни групи откриват 310 литра наливна ракия, съхранявана в туби и бутилки без бандерол в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове.

В първия ден на декември при съвместна проверка на митнически мобилни групи, БОП - Бургас и МВР Карнобат в два отделни частни имота в Карнобат са открити общо 4500 литра ракия и около 1500 литра спирт. Намерени са и есенции и подобрители, което показва, че алкохолът е „забъркван" на място по поръчка на клиента. Образувано е досъдебно производство.

На 24 ноември митническа мобилна група проверява цех за производство и продажба на безалкохолни напитки в град Шумен. В два товарни микробуса са открити 75 бутилки от 1,5 литра високоалкохолни напитки, както и други 73 бутилки от различни разфасовки без бандерол или с бандерол с изтекъл срок на валидност. Общото количество на алкохола е 314 литра, а валидните бандероли, с които са облепени бутилките, са изпратени за експертиза поради съмнения, че са неистински.

Ден по-рано при проверка на микробус на входа на Русе митническите служители откриха 36 кашона високоградусов алкохол - водка, зърнено бренди и спиртна напитка с плодов аромат.