Хасан Адемов
Хасан Адемов
Според шефа на социалната комисия в парламента Хасан Адемов предложените промени в Кодекса за социално осигуряване за вторите пенсии са в интерес на осигурените лица.

"Предложеният законопроект защитава интереса на осигурените лица. Надявам се, че той ще бъде приет до края на мандата. Ако не се приеме, не е ясно дали няма да бъдат накърнени интересите на българските пенсионери", коментира той.

Адемов обаче критикува управляващите, че защитават в последния момент стабилността на пенсионната система, и запита защо той е приет от Министерския съвет в "12 без 5".

Според него управляващите избягват дебата за вторите пенсии, защото той би довел до негативни реакции, защото размерът им няма да отговори на очакванията на пенсионерите.

"В един момент се оказва, че Комисията за финансов надзор, която е държавен регулаторен орган, се обявява против проекта, който е внесен от Министерски съвет", посочи той, като добави, че голяма част от препоръките на Комисията нямат място в законопроекта, защото така се променя философията.

Шефът на социалната комисия поясни, че задачата на законопроекта е да се уреди по-детайлно фазата на натрупването.