Адемов: Прави се опит за делегитимация на кабинета чрез темата за подкрепата в НС
Адемов: Прави се опит за делегитимация на кабинета чрез темата за подкрепата в НС / netinfo
Социалният министър Хасан Адемов за ветото на бюджета
65946
Социалният министър Хасан Адемов за ветото на бюджета
  • Социалният министър Хасан Адемов за ветото на бюджета

Прави се опит за делегитимация на правителството с новото отваряне на темата за парламентарната подкрепа. Това заяви социалният министър Хасан Адемов от парламентарната трибуна. Хасан Адемов за пореден път коментира, че ветото, което по същество означава „забрана", всъщност е „власт опозиция подкрепя", а не както президентът е заявил „власт власт възпира".

„Най-тежкото оръжие от арсенала на президентските правомощия е използвано в момент на ярко политическо противопоставяне и едва ли постига своите легитимно поставени цели за повече амбициозност в приходната част и повече прозрачност в разходната част", каза Адемов.

Социалният министър благодари на президента за подкрепата му за пакета от мерки и средства за социално слабите, предвиден в актуализирания бюджет, като обясни, че не става въпрос за надграждащи стъпки, а за пари, които ще попълнят заложени дефицити.

„В мотивите на отлагателното вето записаните изисквания и пожелания за допълнителни разходи и дългово финансиране единствено и само ако водят до растеж звучат достатъчно убедително, но когато това не е била практиката от последните години, възниква естественият въпрос: до какъв икономически растеж и заетост доведоха изхарчените осем милиарда от предходното правителство или откраднатите и пренасочени 1,4 млрд. лв. здравни вноски на български граждани, до каква реформа и до какъв растеж доведоха те? С мълчаливото съгласие и безкритичния поглед на управляващите бяха покрити текущи дефицити", каза Адемов. И допълни, че посочва всичко това не за да обвинява или търси оправдание, но според него от само себе си се налага тезата за двойния аршин.

Обвиненията за спекулация със съдбата на социално слабите и хората в неравностойно положение звучат нелепо, категоричен е Адемов. Ако 90 стотинки на ден са нищо за елитарната част на обществото, то същите 90 стотинки са сутрешната баница на тези страдащи в условия на криза деца с увреждания, посочи той.

„Скривайки се зад забраната, волно или неволно е направен опит за делигитимация на правителството чрез ново отваряне на дискусията за парламентарната подкрепа. Остава впечатлението, че без да сме научили историята, превръщаме небезизвестната сентенция „власт власт възпира" във „власт опозиция подпира", каза Адемов.