АБВ издига Ивайло Калфин за кандидат-президент
АБВ издига Ивайло Калфин за кандидат-президент / БГНЕС, архив
АБВ издига Ивайло Калфин за кандидат-президент
89692
АБВ издига Ивайло Калфин за кандидат-президент
АБВ издига Ивайло Калфин за кандидат-президент
  • АБВ издига Ивайло Калфин за кандидат-президент
  • АБВ издига Ивайло Калфин за кандидат-президент

Ивайло Калфин е кандидатът на АБВ за президент на предстоящите наесен избори. Лидерът на партията Георги Първанов съобщи, че зад него ще застанат седем формации в коалиция "Калфин - президент".

Това е вторият опит на Калфин да стане държавен глава - през 2011 г. опита като номинация на БСП, но загуби на балотажа.

Сега на практика симпатизантите на левите идеи ще бъдат разделени между трима кандидати -Румен Радев на БСП, Калфин на АБВ и Татяна Дончева - лидер на Движение 21.

Борисов: Ако ГЕРБ загуби президентските избори, правителството си отива

След като изброи всички постове, които Ивайло Калфин е заемал през годините, лидерът на АБВ Георги Първанов заключи:

"В тези избори ГЕРБ са ни основният конкурент. Другите са ни опоненти. И все пак мисля, че най-доброто за г-н Калфин тепърва предстои".

От своя страна, Калфин обясни, че винаги се е борел за каузи. Въпреки че е сменил няколко партии, добави, че имал добри отношения с примера Бойко Борисов, докато бил част от кабинета му, и се зарече, че ще работи за промяна на статуквото:

"Промяната на статуквото не е подмяната на един посочен човек с друг. Промяната на статуквото е различен тип институция и независимостта на президентската институция не се определя от това дали кандидатът е партиен или безпартиен. Тя се определя от дългогодишния опит на политически позиции и не само, от способността, смелостта да се отстояват позиции, които понякога са различни от основния поток".

Радев: Не си представям президентът като някой силовак, който да дава някакви заповеди

А по повод отношенията му с БСП, Калфин уточни:

"В момента сме конкуренти с ген. Радев, а за втори тур е много рано да мислим, защото може още на първия да се получат нещата".

Все още не е ясно кой ще застане рамо до рамо с Калфин в кандидат-президентската надпревара, но се очаква до десетина дни да стане ясно името на претендента за вицепрезидент.