язовир
язовир / БГНЕС, архив
81 язовира в страната ще бъдат изпразнени заради предаварийно състояние
92704
81 язовира в страната ще бъдат изпразнени заради предаварийно състояние
  • 81 язовира в страната ще бъдат изпразнени заради предаварийно състояние
За 81 язовира в предаварийно състояние в цялата страна са издадени предписания за изпразване, обявиха от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. В момента текат проверки на 205 язовира, които са с множество констатирани нарушения, но те не са в предаварийно състояние.

Повече от половината язовири у нас са в неизправно състояние

Където състоянието на язовирната стена и съоръженията е тежко, е предписано пълно изпразване. Това са язовири в предаварийно състояние, които след изпразването са изведени от експлоатация и трябва да се поддържат празни до отстраняването на проблемите, обясни Йордан Кюмюрджиев, директор на Дирекция "Надзор на язовирни стени и съоръжени" в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

язовир
БГНЕС, архив

"Броят на тези язовири е променлив. За извършените проверки през миналата година са 81 броя, за които има предписание за пълно изпразване. Сега при проверките, които започнахме тази година, е възможно да се издадат предписания и за други съоръжения. Вследствие на обилните снеговалежи, снеготопенето, може да има нарушения, които налагат издаването на предписания", обясни Йордан Кюмюрджиев.

Предписанията са изпълнени. Практиката показва, че собствениците на язовири разбират, че съоръженията им са в лошо състояние и изпълняват препоръките. "Ние продължаваме да ги контролираме да няма вода в тях", посочи Кюмюрджиев.

50 опасни язовира у нас

Причината за препоръката на прокуратурата спешно да се укрепи язовир "Бели Искър" е фактът, че водата на Рила е "мека" и не съдържа калций, вследствие на което водата "изнася" калция от бетона на язовирната стена. Така се намалява якостта на съоръжението. Затова и специалистите са заявили, че е нужна рехабилитация на тази язовирна стена.

В момента язовир "Бели Искър" не е опасен, защото не се пълни до максималната кота, с което се облекчава натоварването на язовирната стена, допълни Кюмюрджиев. Проблем може да настъпи само при земетресение от 9 степен, посочи той. В момента се проверяват 205 язовира.

Повече от 200 язовира са рискови, 30 са в окаяно състояние
 
"За тях миналата година е констатирано, че по тях има неизправности, които налагат извършването на ремонти. Все още не са в предварийно състояние, но ремонтите са належащи", убеден е Кюмюрджиев.