22% от българите се чувстват европейци
22% от българите се чувстват европейци / Sofia Photo Agency

Общо 170 хил. души работят за мутренски организации на основна или допълнителна работа, а на други 250 хиляди им се иска да работят в такава организация, но не се имали възможност. Това съобщи Михаил Мирчев, ръководител на социологическа агенция ACCA-M при представяне на емпирично социологическо изследване „Обществени нагласи в края на втората година от членството на България в ЕС".

Изследването сочи още, че българинът е оптимист в дългосрочен план, но песимист за настоящето. Оптимистите за бъдещето на България са 44%, а песимистите 33%. Близо 5% от брутния вътрешен продукт е формиран на базата на трансфери на пари от близки на българи, които работят в чужбина. На въпрос в изследването, защо малка част от еврофондовете се усвояват, 65% от българите твърдят, че това е заради бюрокрацията, а 25% смятат, че това е защото Европа си търси повод да спре обещаните пари.

Общо 22% от участниците в проучването заявяват, че се чувстват европейци в голяма степен, а 32 на сто не се чувстват европейци.

12% от сънародниците ни са убедени, че министрите не искат допълнителни отговорности, а 18% прехвърлят вината на кметовете с твърдението, че те не искат да си създават още проблеми.

"Изследването сочи, че 14% от българите работещи в чужбина ще се върнат в България заради финансовата криза. Това означава, че около 150-200 хил. души ще бъдат отново на българския пазар на труда, който едва ли в този момент ще може да ги поеме", обясни Михаил Мирчев.

54% от българите очакват цените през 2009 г. да се повишат повече, отколкото през 2008 г., като 49% заявяват, че при подобно повишение на цените те няма да се справят. Едва 5% очакват намаление на цените.

Проучването е направено в началото на декември, анкетирани са 1650 души на възраст между 18 и 60 години.