22 400 чужденци са искали българско гражданство
22 400 чужденци са искали българско гражданство / netinfo

Близо 22 400 души са поискали българско гражданство през миналата година, като над 22 хиляди от тях са посочили като причина българският си произход. Най-голям е броят на молбите от Македония и Молдова. Това е записано в доклада за миграционната обстановка в България през 2005 година, който правителството одобри.

През 2005 година около 23 милиона души са преминали през границите на страната ни. По-голямата част от тях са пресекли България през граничните контролни пунктове с Турция или през летище “София”. Право на продължително пребиваване до една година са получили над 12 хиляди чужденци. От тях най-много са македонците и турците. Причина за по-дългото оставане в страната ни е редовното обучение във висши учебни заведения, търговската дейност, както и брака с български граждани, пише още в доклада за миграцията. Забелязва се голям интерес от страна на британци и германци, които искат да получат статут за продължително пребиваване у нас.

През миналата година са издадени над 924 хиляди задгранични паспорта, което в сравнение с 2004 година е ръст от 100 процента. Сред тях три пъти повече са били и молбите за подмяна на задграничните паспорти на българите живеещи и работещи в чужбина. Забрана за пътуване извън страната е наложена на 24 процента от хората тръгващи зад граница.

Най-много са депортираните българи от Белгия – 1100 души. Голяма част от сънародниците ни са предпочели да работят в Германия и Испания. Заради увеличаващият се миграционен риск след влизането на страната ни в Европейския съюз българските консулски служби в чужбина ще работят 24 часа. През тази година ще се доразвие системата за визов контрол, чрез издаване на визи с биометрични данни.