18 години затвор за убиеца на активист от ВМРО
18 години затвор за убиеца на активист от ВМРО / Sofia Photo Agency

Плевенски окръжен съд постанови 18 години затвор за Симеон Берков, един от обвиняемите по делото за убийството на активиста на ВМРО Милен Атанасов от Пордим.

 

33-годишният рецидивист да изтърпи присъдата си при първоначален усилено строг режим, определи съдийският състав, воден от съдия Върбина Мълчиниколова. Берков ще трябва да заплати на майката на Милен Атанасов 50 000 лева неимуществени щети и 1135 лева, които се равняват на стойността на отнетия преди убийството златен ланец плюс откраднатите от него 100 лева.

 

Другият обвиняем по делото – 28-годишният Недялко Атанасов – бе оправдан, след като даде подробни показания срещу приятеля си Берков и обясни, че е бил малтретиран и заплашван от роднините му, за да промени показанията си. Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативен съд Велико Търново в 15-дневен срок.

 

Съдът постанови още мярка за неотклонение “парична гаранция” от 500 лева за осъдения Симеон Берков, гаранцията на Недялко Атанасов беше променена в “подписка”. Прокурорът Георги Асенов заяви, че не е доволен и ще протестира мярката и присъдата на оправдания Недялко.

 

Решението по делото идва повече от 3 години след убийството на Милен Атанасов, който беше намерен пребит до смърт и ограбен на 23 декември 2005 година.

 

Други новини от Плевен