14-15 млн. лв. ще трябват за специализираните съдилища
14-15 млн. лв. ще трябват за специализираните съдилища / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Най-вероятно ще трябват около 14-15 милиона лева за бюджета на специализирания съд, но това не е точна сума, тъй като не са приети измененията в НПК, които регламентират правомощията на тези специализирани органи. Това каза пред БНТ председателят на бюджетната комисия към ВСС Иван Колев.

Имаме добри контакти с Министерството на финансите и смятаме, че средствата ще се намерят и няма да се блокира работата на специализираните органи, каза Колев, запитан дали е възможно спецсъдилищата да заработят до края лятото, каквито прогнози дойдоха от парламента.

Иван Колев обясни, че след като станат факт промените в Наказателно-процесуалния кодекс, ще се реши по кои текстове ще работят съдилищата и колко персонал ще им е нужен. Едва след като това се изчисли от бюджетната комисия към ВСС ще са готови да представят необходимата издръжка пред министър Симеон Дянков.

Колев обаче е оптимистично настроен и изключва варианта финансовия министър да откаже отпускането на средства, като заяви, че винаги са намирали варианти за продължаване работата на съдебната система. Ясно ми е, че тези средства няма да бъдат лесно разпределени, след като всеки държавен орган иска да разполага с повече пари. С тези думи Иван Колев отговори на въпрос дали изпълнителната власт държи в зависимост съдебната власт.

Обмисля се и вариант за увеличаване на съдебните такси. Според председателят на бюджетната комисия към ВСС, тези такси са доста занижени. Той даде пример като каза, че при обжалване пред административните съдилища физическите лица заплащат такса 10 лева, а юридическите - 50 лева. Едно такова дело само за материали струва много повече средства, допълни Иван Колев.