/ / iStock/Getty Images
На 22 септември България отбелязва 112 години Независимост. Цялата история на България, която е една от най-старите държави в Европа, е белязана от борбата за независимост.

В цялата страна ще има официални чествания и тържества, и поне за ден българският ентусиазъм и патриотизъм ще се възродят. Тази година заради COVID-19 някои тържества ще бъдат отменени или чествани символично, но кулминацията на честванията както всяка година е във Велико Търново.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще произнесе на тържественото слово във Велико Търново по повод 112-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тържествената заря-проверка ще започне в 19.30 часа на площад „Цар Асен І” пред крепостта "Царевец". Честванията във Велико

Търново ще преминат под патронажа на председателя на българския парламент. Председателят на Народното събрание ще приеме почетния строй на ротите на Националния военен университет. По традиция ще бъде прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява Независимостта.

По-рано през деня заместник-председателят на парламента Емил Христов ще бъде на военния ритуал за издигане на националното знаме в Архитектурно-музейния резерват „Царевец“. Емил Христов ще произнесе слово и ще поднесе цветя на пирамидата на Независимостта.

Денят на Независимостта на България, ще бъде отбелязан тържествено в гарнизоните в цялата страна. В честванията по повод 112-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България ще участват представителни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Националната гвардейска част (НГЧ) и Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“.

Военнослужещите ще се включат в церемониите по издигане на националния флаг на Република България, благодарствените молебени и в тържествените ритуали по полагане на венци и цветя пред паметниците на героите, загинали по бойните полета за свободата и независимостта на нашата Родина в градовете Горна Оряховица, Стара Загора, Хасково, Сандански, Враца, Сливен, София, Русе, Варна, Бургас и Костинброд и в селата Опицвет и Климент.

В София в празничния ден в 12:00 часа пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул. Кулминацията на тържествените прояви е в град Велико Търново.

В тях ще участва началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. От 19.30 часа на площад „Цар Асен I“ ще се проведе тържествена проверка (заря), в която ще участва представителна част на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“.

По-рано същия ден, от 09:00 часа пред храм „Св. 40 мъченици“ ще бъде отслужен тържествен водосвет на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и знамената на държавни институции.

От 10:30 часа в Архитектурно-музеен резерват „Царевец” ще започне военният ритуал по издигане националното знаме на Република България. След официалните слова и празничния благослов, ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. Курсанти от Военния университет ще участват и в празничното шествие, което ще завърши с полагане на гирлянди на паметника „Майка България”. От 19:00 часа на площад „Цар Асен I“ представителна част на НВУ ще изпълни строеви хватки с оръжие. 
БГНЕС