В партньорски тон преминаха разговорите за правосъдие и вътрешен ред с ЕК
В партньорски тон преминаха разговорите за правосъдие и вътрешен ред с ЕК / Sofia Photo Agency
В партньорски тон преминаха разговорите за правосъдие и вътрешен ред с ЕК
19604
В партньорски тон преминаха разговорите за правосъдие и вътрешен ред с ЕК
  • В партньорски тон преминаха разговорите за правосъдие и вътрешен ред с ЕК

В много повече партньорски, отколкото ревизионен тон премина първата техническа мисия на Европейската комисия, предхождаща летния, изключително важен за България доклад. Това каза в Плевен министърът по европейските въпроси Гергана Паси след приключилата късно снощи мисия в Брюксел, където са проведени целодневни срещи с различните институции, участващи в усилията по реформиране на областта "правосъдие и вътрешни работи".

Големият доклад за България, предхождан от две мисии на Европейската комисия, очакваме да се появи към края на юли и най-късно през септември. За нас той е много важен, тъй като ще е последният, преди да изтече 3-годишният период от време, в рамките на който дебатът за потенциално налагане на предпазна клауза може да се подържа жив, каза министър Паси. Тя сподели, че Комисията е оценила многобройните малки стъпки, които сме направили от юли насам, „като започнем от обществените поръчки, забраната на замените и всички съвсем конкретни законодателни и подзаконови актове, които се случиха през този период".

В същия момент това не трябва да означава, че околната среда, която сме постигнали, е перфектна. Важното е, че разговорите са били в абсолютно откровен тон, подчерта Гергана Паси. КомисиятаКушлев" също е получила добра оценка, макар че експертите смятат, че законодателното поле на тази комисия е твърде ограничено.

По време на мисията българската страна е отговаряла на 26 конкретни, предварително зададени от ЕК въпроси. Ключови от тях са реформата в МВР и изборите на административни ръководители в съдебната система, допълни Гергана Паси.

ЕК иска и ще се радва да види начело на българската съдебна система през следващите 5 години хора, които се радват на обществена подкрепа. Това наистина е процес, който ще има фундаментално значение за самата система и той ще бъде отразен в доклада, който предстои през лятото на тази година, подчерта министърът по европейските въпроси.