С унгарците сме най-нещастни в ЕС, сочи проучване
С унгарците сме най-нещастни в ЕС, сочи проучване / netinfo

Българите и унгарците се чувстват най-нещастни от всички граждани на Европейския съюз. На другия полюс са датчаните и финландците, сочи проучване на качеството на живота в 27-те страни членки на Съюза, цитирано от ДПА.

Според сондажа, проведен сред 30 000 души от Европейската фондация за подобряване на условията за живот и труд, след датчаните и финландците, най-щастливи са шведите и холандците. Французите, британците и испанците са над средното ниво, на което са германците, чехите и словаците. Полша, Австрия и Италия са в долната половина на класацията.

Проучването показва, че парите носят задоволство, но не правят автоматично хората по-щастливи. Други важни фактори за това са социалната среда и здравето. „Страните, където хората имат високи доходи, са на много добро равнище, що се отнася до удовлетворение от живота", отбеляза Бранислав Микулич от фондацията. В същото време Микулич подчерта, че "щастието и удовлетворението не нарастват в унисон с банковата сметка. След като бъде достигнато определено ниво на щастие, парите вече не играят голяма роля за подобряване на качеството на живота".

Микулич даде пример със скандинавските държави, където хората с различни доходи са почти еднакво щастливи. Гражданите на всички страни, които са начело в класацията – Дания, Финландия, Швеция и Холандия, определят напрежението между бедни и богати като незначително. Пропастта между бедни и богати се усеща по-остро в Германия, Франция, Полша и Австрия.

В държавите, които се присъединиха към Европейския съюз след 2004 г., включително България, по-малко хора могат да си позволят дори обикновените неща, отбелязва ДПА. Над 15 на сто от анкетираните в новите, предимно източноевропейски страни членки казват, например, че нямат достатъчно пари, за да отопляват домовете си или да си позволят всеки ден определени храни като месо и риба. По-бедните хора, освен това, имат по-тежък семеен живот.

Много граждани на ЕС се чувстват болни, обърна внимание един от членовете на изследователския екип Робърт Андерсън. Той припомни, че това е от решаващо значение, тъй като семейството и здравето са определяни като най-важните фактори, за да се чувстваш щастлив. Като цяло европейците са по-доволни от качеството на живота си в личен план, отколкото в социален. Много граждани на Съюза се оплакват от замърсяване на въздуха, шум, етническо напрежение и престъпност.

Въпреки всички посочени проблеми, повечето участници в проведеното между септември миналата и февруари тази година проучване са оптимисти за бъдещето. Германците са изключително позитивно настроени, а Унгария е единствената страна, където песимистите са мнозинство.