Отлагането ни за Шенген няма да е фатално за страната, смята Андрей Ковачев
Отлагането ни за Шенген няма да е фатално за страната, смята Андрей Ковачев / netinfo

Проект Европа Сега,
Съфинансиран от Европейския съюз, Генерална Дирекция Комуникации, № на договор COMM/2011/02/0008

Ако се отложи влизането на България и Румъния в Шенген, това не е фатално за страната - въпрос на време е да бъдем приети, коментира за Дарик преди заседанието на Съвета на министрите евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

„Ако Холандия наложи това вето, то наистина ще имаме едно отлагане във времето за нашето приемане, което не е фатално. Ако на 22 септември не ни приемат, това не означава, че никога няма да ни приемат. Аз съм убеден, че България съвсем скоро ще стане част от Шенгенското пространство. Има достатъчно много доверие между партньорските служби и между правителството на България и другите правителства. Не смятам да се фиксираме върху датата 22 септември като толкова важна за нас, каза още Андрей Ковачев за предаването „Европа сега”, часове преди решението на министрите в Брюксел.

Той добави, че решението за приемането на България и Румъния може да се отложи за следващия съвет или за някоя извънредна среща. Според него по всяка вероятност холандците ще настояват да бъде след доклада на Европейската комисия.

Андрей Ковачев коментира още, че не е продуктивно поставянето на ултиматуми, тъй като честният диалог с останалите страни членки на ЕС можел да доведе до политическата подкрепа, нужна за приемането на България и Румъния. „Честният и откритият диалог с партньорите е по-добрият вариант, отколкото поставянето на ултиматуми или спирането на лалета, или каквото и да е било друго, което може само от двете страни да втвърдява позициите, отколкото да ги приближава, или блокирането на реформата в Шенгенското пространство. Аз съм застъпник на тази реформа и не смятам, че по някакъв начин ние трябва да блокираме тези промени в шенгенското законодателство. Не мисля, че това е пътят, по който можем да постигнем успех”, заяви той.

Групата на социалистите и демократите в ЕП снощи излезе с декларация до Съвета на министрите, в която предупреди за риска да се приложат двойни стандарти при решението, свързано с членството на България и Румъния в Шенген. Българският евродепутат от групата на социалистите Илияна Йотова е категорична, че в случая става въпрос за нарушение на европейското право, тъй като условията за влизане в Шенгенското пространство са изпълнени от двете страни и добавянето на нови изисквания по пътя на процедурата трябва да бъде осъдено остро.

Часове преди заседанието на Съвета на министрите Йотова заяви за предването „Европа сега”, че е песимист за решението за приемането на България и Румъния в Шенген.

На въпрос дали трябва да има по-остра реакция отстрана на България, евродепутатът отговори: „Аз продължавам да смятам, че в случая има нарушение на европейското право. Има споразумение, в което ясно са казани правилата, по които една или друга държава стават част от Шенгенското пространство. Всякакви други условия извън тези критерии са вече в нарушение на това право. Точно това се случва в момента с двете държави. Смятам, че и реакцията в нашата страна закъсня. Сега външният министър реши да се обади и да каже, че едва ли не ще блокираме реформата в Шенгенското пространство. Питам аз къде беше министър Младенов преди година, когато трябваше да се правят тези декларации. Сега накрая вече никой не ни обръща внимание, защото снежната топка стана прекалено голяма, за да се стопи само с едно изречение на външния ни министър”.

Според Илияна Йотова Румъния винаги е имала по-последователна позиция от нас, много по-остра. „Те могат да дадат под съд държавите, които са против, за нарушение на европейските норми, но сами разбирате, че всичко това са допълнителни мерки, изпращат нещата в друга посока. Едва ли тези действия, на което и да е било от двете правителства, ще помогнат ние да станем час по-скоро елемент от Шенгенското пространство, а това за нас - българите, е важно”, коментира още Йотова.

Бюлетин за новините в Европейския Парламент: м. септември 2011 г.

Проект „Европа Сега” е с продължителност 14 месеца, като започва на 3 февруари 2011 г. и приключва на 31 март 2012 г. Настоящият проект продължава успешно реализирания от Дарик радио проект под същото име, реализиран с финансовата подкрепа на Европейския парламент през 2010 година.

Сърцевината на проекта е коментарното предаване „Европа сег”, в което ние - екипът на Дарик, ще продължим да Ви запознаваме с дейността на различните комисии, най-интересните заседания, както и влиянието на обсъжданията в Европейския парламент върху различните социални, икономически, културни и политически аспекти от живота на гражданите на ЕС и в частност България.

В информационния портал на списанието „Правен свят”, в рамките на дванадесет месеца, ще представяме на вашето внимание, оценени като приоритетни новини от дейността на Европейския Парламент. Представяме Ви рубриката:

Информационен бюлетин от Европарламента.

Европейският парламент е основен фактор при определянето на дневния ред в европейската политика, като във фокуса на нашия проект през 2011 и 2012 година ще бъде дейността на две от комисиите на парламента - Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) и комисията Финансова икономическа и социална криза (CRIS).

Работата на комисията Финансова икономическа и социална криза CRIS е  съсредоточена върху анализа на причините за кризата и последиците от нея, възможните начини за преодоляване на кризата и за предотвратяване на възможността тя да се повтори. Чрез голям брой събития, включващи публични изслушвания и работни семинари, размени на мнения, дискусии по тематични документи, посещения на делегации и задълбочени проучвания и анализи, комисия CRIS ще се опита да идентифицира ключовите области, в които да се увеличат координираните действия, и да изготви конкретни политически препоръки.

Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) играе ключова роля в работата на Парламента. Тя носи отговорност за въпроси като икономическата и паричната политика на ЕС, политиките на данъчно облагане и конкуренция, свободното движение на капитал и регулирането на финансовите услуги (банки, застраховане, пенсионни фондове, управление на активи и фондове, счетоводство, международни парични и финансови системи и т.н.). Кои са членовете на комисията, акцентите в дневния ред и коментарите към тях - от водещи експерти, депутати, политици, представители на ЕП и депутати, както и от обикновения българин ще може да чуете по време на радиопредаванията, или да прочетете във форума на проекта, както и в бюлетина на списание „Правен свят”.

Бъдете, активни, научете повече за дейността на комитетите в Европейския парламент в предаването „Европа сега”.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския Парламент, Генерална дирекция Комуникации. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дарик Радио АД и по-никакъв начин не може да се приеме, че отразява становището на Европейския Съюз или Европейския Парламент. Европейският Съюз и Европейският Парламент не носят никаква отговорност към ползвателите на информацията от документа и начините, по които се ползва информацията.